26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farní zahrada bude oázou klidu pro všechny

13. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Ivana Jeništová

Farní zahrada za kostelem sv. Jakuba v Lipníku nad Bečvou bývala ještě nedávno úhorem s vysokou trávou. Přitom šlo o kus zeleně v samém centru města. Proto se zdejší Okrašlovací spolek Lípa ve spolupráci s farářem P. Josefem Pelcem rozhodli toto místo změnit – a založili zde meditační zahradu.

„Kdysi tady za kostelem býval hřbitov. Ten vzal s koncem 17. století za své. Pak už pozemek ležel ladem. Nápad na vytvoření meditační zahrady vznikl před pěti lety. Tehdy jsem si říkal: Kdyby se tak našli lidé, kteří by pomohli. A zareagoval Vladimír Peška, předseda Okrašlovacího spolku Lípa. Společně jsme se do toho pustili. A dnes se tedy z popela pozvolna rodí s pomocí Boží a ochotných lidí meditační zahrada,“ popisuje vznik nápadu P. Pelc. Zahrada byla původně zavřená, nyní je ale cílem vytvořit z ní oázu klidu pro všechny. „Alespoň to lidi přivede blíž ke kostelu, když už ne přímo do kostela,“ usmívá se kněz.
Předloni se začalo s vytvořením několika záhonků, s výsadbou okrasných stromků a s pravidelným sečením trávy. Zahrada hostila účastníky různých městských akcí: Dnů evropského kulturního dědictví, koncertů, renesančních večerů. Konají se zde i hody a poutě. Farář Pelc i Vladimír Peška si pochvalují dobrou spolupráci města a farnosti. „Přes prázdniny bude zahrada otevřena vždy o víkendech. Chtěli bychom samozřejmě dosáhnout toho, aby byla otevřená stále, aby zde mohly trávit čas maminky s dětmi, aby se tu lidé mohli na chvíli zastavit a v klidu posedět na lavičce,“ vysvětluje Vladimír Peška.

ZASAĎ SI SVOU KVĚTINU
Letos zahradu čekají opravy zdí a další terénní úpravy. Mezi ně patří i akce s názvem Zasaď si svoji květinu, která se tu uskutečnila koncem dubna. Ve městě i v kostele probíhala sbírka (s přispěním sponzorů se nakonec podařilo vybrat asi 10 tisíc korun) a za ni Okrašlovací spolek Lípa nakoupil více než sto padesát bylin a květin. Každý, kdo v sobotu do zahrady přišel, si mohl na připravené záhony zasadit svou květinu – levanduli, tymián, šalvěj, floxii, zvonek, kamzičník a mnoho jiných. „Květiny jsme vybírali tak, aby zde po celé léto něco kvetlo. Úplně první si přišel zasadit svou květinu pan starosta. Celkem sem našlo cestu víc než padesát lidí. Každý z nich dostal cedulku, že zde květinu zasadil,“ uzavírá Vladimír Peška.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou