16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Fakulta zdravotnictví sídlí přímo v areálu nemocnice

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008, Autor: Aleš Palán

Fakulta zdravotnictví (FZ) je nejmladší ze čtyř fakult ružomberské Katolické univerzity. Vznikla 1. 7. 2005, v jejím čele stojí děkan Anton Lacko. Vzniku FZ předcházel ústav Sociální práce a zdravotnictví, který působil v rámci Pedagogické fakulty KU.

Fakulta zdravotnictví sídlí v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Ružomberku – v současnosti se jedná o jedinou vojenskou nemocnici na Slovensku. Umístění vzdělávací instituce v areálu nemocnice pokládá vedení fakulty za velmi výhodné. Pedagogové, kteří pracují jako zdejší lékaři, to mají za svými studenty skutečně blízko, praktická výuka pak může probíhat rovnou na jednotlivých odděleních. Bližší kontakt, než jaký je v Ružomberku, snad ani nemůže existovat. „Jednotlivá klinická pracoviště Ústřední vojenské nemocnice jsou velmi dobře technicky vybavena a personálně jsou obsazena vynikajícími odborníky. Jeden týdeník o našem vztahu napsal, že se jedná o symbiózu. To vystihuje všechno,“ uvádí tajemnice fakulty Jana Husarčíková.

Ošetřovatelství a porodnictví
Fakulta má akreditované dva studijní obory. Jedním z nich je ošetřovatelství, které probíhá v denní i externí formě studia jako tříleté bakalářské studium; po jeho absolvování je možné pokračovat v dvouletém studiu magisterském. Další akreditovaný obor je porodní asistence. Tady fakulta zajišťuje tříleté bakalářské studium opět v denní i externí formě. Zatímco ošetřovatelství studují dívky i někteří hoši, porodnictví studují výhradně dívky. V září nastoupilo na Fakultu zdravotnictví 1200 studentů, mezi nimi je 11 dívek z České republiky. A mohlo by jich být i víc.
Proč by měl vůbec střední zdravotnický personál po skončení středních škol dál studovat? Z jednoduchého důvodu: střední zdravotnické školy dnes neopouštějí sestry, ale asistentky, které nejsou plně kvalifikované. Samostatně pracující zdravotní sestra musí být bakalář. Vrchní a staniční sestry pak musejí mít dokončené magisterské studium.
Výuka je obohacována množstvím praktických klinických cvičení – studenti, kromě těch z prvního ročníku, tráví na praxi minimálně dva dny v týdnu. V oboru porodnictví je to především gynekologie, porodnické oddělení a oddělení novorozenců. Aby mohly frekventantky přistoupit k závěrečné zkoušce, musejí mít odvedeno padesát samostatných porodů.
Ošetřovatelky vykonávají praxi na interně, chirurgii, dětském a doléčovacím oddělení. V dalších ročnících chodí na nervové oddělení a na psychiatrii, docházejí i na praxi do obvodních ambulancí, na pracoviště charity, nějakou dobu tráví v hospici Lubica. Spolupráce probíhá též s českými pracovišti: kromě zdravotnických fakult je to například hospic v Prachaticích.
„Nejde nám o kvantitu, ale kvalitu výchovně vzdělávacího procesu. Máme relativně mladý kolektiv interních pracovníků, ale ti se mohou opřít o solidní praxi. Nezastupitelné místo na naší fakultě hrají externí pracovníci s dlouholetými zkušenostmi. Jde především o lékaře, kteří mohou studentovi předat nejmodernější poznatky v oboru medicínské diagnostiky, stejně jako praktické zkušenosti od stolu – rozuměj operačního,“ říká děkan fakulty Anton Lacko. Fakulta zdravotnictví má šest kateder. Katedru ošetřovatelství, porodní asistence, biomedicínských věd, veřejného zdravotnictví, katedru bioetiky a všeobecného základu a katedru urgentní medicíny a vojenského zdravotnictví.

Katolícka univerzita fakulta zdravotnictva
ul. generála Miloša Vesela 21, 034 01 Ružomberok
tel.: +421 444 382 931–937, http://fz.ku.sk/


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou