26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evropo, nedej se a doufej!

30. 11. 2004

|
Tisk
|

Ve speciální schránce doputovaly z Říma a Prahy na Svatý Kopeček u Olomouce ostatky svatého Augustina. Tamní komunita sester premonstrátek si totiž stejně jako řeholníci a věřící v hlavním městě připomněla 1650. výročí narození sv. Augustina.

Vydání: 2004/49 Dělat něco zadarmo?, 30.11.2004, Autor: Ivana Jeništová

Oslavy řeholnice zahájily už 14. listopadu novénou ke cti tohoto světce. Devítidenní pobožnost pak vrcholila v pondělí 22. listopadu, kdy do baziliky Navštívení Panny Marie dorazily ostatky sv. Augustina. Program pokračoval následující den mší svatou v bazilice, které se kromě sester premonstrátek zúčastnili také premonstráti ze Svatého Kopečku a dominikáni z Olomouce.

Mši svatou celebroval biskup Josef Hrdlička. „Právě světci dokazují, kam až člověk může dojít v odpovědi na Boží volání,“ řekl v kázání. Svatý Augustin žil pohanským způsobem, poté konvertoval a během dalších staletí se stal příkladem pro mnoho světců. „Žijeme v době, kdy máme obavy z globalizace, žijeme v obavách z toho, co nás čeká. Svatý otec nedávno vyslal slovo, které je pro nás světlem: ,Evropo neboj se, měj naději; vrať se ke svým kořenům.‘ A tyto kořeny najdeme i v odkazu svatého Augustina,“ uvedl biskup Hrdlička. Podle něj se stal nejen filozofem a teologem, ale zároveň i velikým světcem, jehož duchovní bohatství se do života přelilo jako kvas, který vedl celou Evropu k víře. „Odkaz svatého Augustina je pečetěn Duchem Svatým a dodnes žije v řádech, v sestrách a bratrech, jichž jsou tisíce. V jeho odkazu zároveň zní: ,Evropo, neboj se a doufej!‘,“ zdůraznil biskup Hrdlička.

Po mši svaté následovaly litanie a ostatky sv. Augustina posléze putovaly do kaple sester premonstrátek. Program pokračoval dalšími společnými i soukromými modlitbami a bohoslužbami až do pátku 26. listopadu, kdy byly ostatky navráceny České provincii Řádu sv. Augustina do Prahy.

Ostatky sv. Augustina dorazily na Svatý Kopeček v relikviáři ve tvaru busty. Bohoslužbu při příležitosti oslav 1650. výročí narození tohoto učitele církve celebroval biskup Josef Hrdlička (vpravo).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou