23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evropa potřebuje misionářského ducha

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/25 Stvoření světa, 1.9.2004, Autor: Marie Zimmermannová

Rozhovor s ředitelem Papežského misijního díla v Ugandě
P. Augustine Lukenge byl vedoucím delegace 22 dětí z Papežského misijního díla dětí (PMDD) v Ugandě, která na začátku června navštěvovala česká a moravská města. S paterem Lukengem jsme hovořili o misijní práci, potřebě povolání a situaci v Ugandě.


Jak dlouho a jakým způsobem pracuje v Ugandě Papežské misijní dílo dětí?
Toto dílo začalo v roce 1985. Nejprve do něj bylo zapojeno pouze několik škol v arcidiecézi Kampala. V Ugandě máme 19 diecézí a dnes je v každé z nich alespoň jedna škola, která má nějaké děti zapojené v PMDD. Učíme je, aby si uvědomovaly, že i ony mohou být Ježíšovými přáteli a misionáři. Pak mohou ukázat dalším dětem krásu víry a křesťanství a mohou je naučit, co je Bible a jaké má hodnoty.

PMDD také učí děti mít zájem o ty další. Ačkoliv jsou samy potřebné, učí se pomáhat dětem ještě potřebnějším, pro které každoročně pořádají sbírku. Dále nabízejí svůj čas a službu - například chodí pomáhat uklízet kostel, slouží jako ministranti, vedou pěvecký sbor, navštěvují nemocné a staré lidi.

Jaké plody může přinést církvi vaše návštěva v České republice?
Církev potřebuje mnoho mladých mužů a žen, kteří budou sloužit jako kněží nebo jako řeholní sestry a bratři. V České republice a v celé Evropě je velký pokles povolání, která přitom církev potřebuje.

V Africe máme stále mnoho povolání. V menších seminářích, kterých máme kolem patnácti, jsou chlapci od 12 do 18 let. Pak máme pět větších seminářů, kde se mladí muži již připravují na kněžství. Tyto semináře jsou téměř plné. V posledních letech se u nás také rozšířilo hnutí povzbuzující mladé lidi k tomu, aby šli hlásat víru do zahraničí. Také Evropa by si měla zachovat misionářského ducha a být více misionářkou sama sobě.

Co naopak potřebuje Uganda?
Prosím, abyste se za Ugandu modlili - má kromě mnoha dobrého (rodinný život, kultura) také spoustu problémů - chudobu, nemoci, nedostatek vzdělání pro děti. Dalším problémem je AIDS. Tato nemoc zabila už spoustu lidí, zvláště mezi pracujícími. Ti po sobě zanechali sirotky. Spousta dětí je na ulicích, žebrají, nemají ani matku ani otce. Úkolem církve je především těmto dětem pomoci. Problémem je též válka na severu země.

Na druhou stranu si lidé v Ugandě uchovávají víru v Pána. Žije zde 23 milionů obyvatel a 76 % z nich jsou křesťané. Katolíků je 43 %, protestantů je okolo 25 %, muslimů 3 % a pak další vyznání. V naší zemi je patrné velké náboženské cítění.

P. Augustine Lukenge (vpravo) při setkání zs královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou