16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evangelizace nejen v ulicích Hradce Králové

20. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/21 O důležitých životních okamžicích, 20.5.2008

Týden vzájemného poznání a porozumění – právě takovým titulem se honosilo sedmero dnů uplynulého týdne ve východočeské metropoli. Jak samotný název napověděl, cílem projektu, který je v Česku ojedinělý svým pojetím i rozsahem, bylo poznání a porozumění mezi křesťany a lidmi hledajícími či zcela jinak smýšlejícími.

Pořadatelé z královéhradeckého biskupství nabídli bohatý program zahrnující v sobě koncerty, divadelní představení, filmové přehlídky a přednášky na různá témata spojená s křesťanstvím. Koncerty pod širým nebem se sice potýkaly s nepřízní počasí, ale jak na ten pro mládež s rockovými skupinami Frühstück (PL) a Michael, tak na závěrečný s Boni pueri a Evou Pilarovou si lidé cestu našli. Čtyři stovky diváků na nádvoří Regiocentra Nový Pivovar si mohly poslechnout hudební produkci i osobní svědectví o víře.
Z přednášejících jednoznačně přitáhl největší počet lidí P. Tomáš Halík. Posluchače si získali i Václav Moravec, Radim Palouš či Jaroslav Šerých. Souběžně s kulturním programem probíhal v ulicích města misijní program. Hostiteli a zároveň spolupracovníky „misionářů“ z komunity Chemin Neuf, Teologického konviktu v Olomouci a řádu dominikánů se staly farnosti v jednotlivých městských částech. Společně utvořené skupinky chodily po ulicích a obchodních centrech. Zavítaly i do škol, které o jejich přítomnost projevily zájem. „Velmi povzbuzující je otevřenost lidí, kteří sem přijdou. Snažíme se jim přiblížit naše poslání, odpovídáme na jejich otázky, zveme na kulturní akce,“ vysvětluje svou přítomnost na stánku v samém středu města bratr Gabriel z dominikánského řádu. Během celého týdne zůstaly kostely a modlitebny otevřené i mimo dobu konání obvyklých bohoslužeb. Návštěvníkům se tak nabídla možnost spatřit ne vždy přístupná místa královéhradeckých kostelů.
„Největší radost máme z toho, že se mezi návštěvníky objevilo i velké množství lidí hledajících nebo přímo těch, kteří patří do skupiny sekulární veřejnosti,“ neskrýval své potěšení koordinátor projektu jáhen Arsen Kostanjan. Jak říká, akce by mohla být inspirací pro věřící i v jiných městech. Též organizátoři královéhradecké akce se inspirovali jinde: na velkoměstských misiích ve Vídni, v Paříži či Bruselu.
LUDĚK BÁRTA


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou