26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrá kniha roku 2007

26. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/9 Umírání dříve a dnes, 26.2.2008, Autor: Aleš Palán

Otázka zněla velmi prostě: Které tři knihy považujete za dobré knihy roku 2007? Právě takový dotaz jsme během ledna položili zhruba stovce osobností. Většina dotazovaných své odpovědi zaslala a jejich výsledkem je tradiční anketa KT o Dobrou knihu roku.

Letos je této anketě už 10 let, poprvé jí však věnujeme podstatně více novinového prostoru. Jsme přesvědčeni o tom, že knihy a jejich čtenáři si to zaslouží. Nejúspěšnějším autorem v historii ankety je Tomáš Halík. Téměř každý rok odpovídá hlasování v druhém plánu na stejnou otázku: Vyhraje Halík, nebo někdo jiný? Letos, byť velmi těsně, to byl někdo jiný. A není to jen tak leckdo: nejvíc hlasů dostal papež Benedikt XVI.
Žijeme v době, která přeje všemožným soutěžím a anketám. Určuje se pořadí téměř všeho… Co je možné ve sportu, nelze ovšem s alespoň základní mírou objektivity provést v soutěžích krásy, architektonických počinů – a koneckonců ani knih. Žádná anketa nemůže rozhodnout o tom, která kniha je lepší než druhá. Čas navíc mnohdy dobový kontext usvědčí z toho, že poněkud ztratil hlavu, a na světlo pozornosti se postupně dostávají tituly ve své době zcela přehlédnuté.
Ano: to všechno je pravda, přesto mají podobné ankety smysl. Exaktně hodnotit nedokážou, ale mohou nabídnout svébytné a inspirativní doporučení. Vnímejme tedy tuto anketu jako turistickou mapu po rozlehlé krajině knižní produkce. Vždyť i knih s duchovní a křesťanskou tematikou vychází nepřeberné množství. Naštěstí.

Jak se hlasovalo
Smyslem ankety KT bylo věnovat pozornost knihám, které vyšly v roce 2007. Respondenty vybírala redakce KT (letos nám odpovědělo 68 osobností). Každá jmenovaná kniha dostala jeden bod bez ohledu na pořadí, v jakém ji hlasující uvedl. Ve výjimečných případech se stalo, že respondent uvedl víc titulů nebo zařadil knihu, na které se sám podílel.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou