26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Staré Boleslavi nejenom za svatým Václavem

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006

Brandýs nad Labem – Stará Boleslav je město s nejdelším názvem v České republice. A snad každý Čech ví, že před více než tisíci lety zde zahynul svatý Václav, jehož nechal zabít mladší bratr Boleslav. V den výročí smrti českého knížete - 28. září - se tu koná Národní svatováclavská pouť, která přiláká do města tisíce poutníků.

Program národní pouti má v malíčku PhDr. Milan Novák, vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, který je zároveň vedoucím správy zdejšího zámku. Co doporučí návštěvníkům kromě čtvrteční slavnostní bohoslužby s kardinálem Miloslavem Vlkem na Mariánském náměstí od 10 hodin?

Slavnostní svatováclavský koncert a nešpory v bazilice sv. Václava, středa 27. 9. ve 20 hodin
Velmi rád upozorňuji na tradiční předvečer slavnosti sv. Václava. Ve městě už je cítit atmosféra pouti a není tu ještě takový ruch jako o den později. V bazilice sv. Václava je sváteční nálada, kterou navozuje i tento koncert. Na pořadu je gregoriánský chorál Scholy Benedicty, Graffovo houslové kvarteto a svatováclavská čtení. Koncert končí nešporami, které vede kardinál Vlk v kryptě. Už tam bývají uložené také svatováclavské ostatky, takže je to velmi silné a důstojné. Koncert navštěvují hlavně místní, neboť nápor poutníků přichází až druhý den. Zvu však i lidi z okolí nebo i z Prahy. Přijet mohou snadno, protože doprava z pražské stanice metra Černý Most je jednoduchá. V našem městě je také dost ubytovacích kapacit, takže zde lidé mohou klidně přespat a počkat do druhého dne.

Hudební a divadelní program na koncertních pódiích
na Mariánském náměstí, čtvrtek 28. září od 12 do 20 hodin Program na Mariánském náměstí je pro poutníky i pro všechny občany města. Od 12 do 20 hodin se zde uskuteční pestrý kulturní program, nabízející jazzovou muziku, divadlo pro děti i vystoupení známých hudebních hvězd. Zlatým hřebem je pak večerní průvod svatého Václava. Poutníci z velké dálky sice večer odjíždějí, ale myslím, že by mohli ještě chvíli zůstat. Do večerních ulic Staré Boleslavi se totiž vypraví historická družina svatého Václava. V čele jede kníže na koni a za ním skupina jezdů, pěšáci kráčejí s pochodněmi, za nimi sokolníci a psovodi s chrty. Před třemi roky jsme také zavedli ohňový průvod, kterého se s lampiony účastní nadšené děti i s rodiči. Za zvuku hudby prochází průvod náměstím a míří do lesoparku Houšťka, kde jsou stánky a atrakce. Ve 22 hodin tam tradičně začíná velký ohňostroj.

Historické tržitě na nám. sv. Václava, čtvrtek 28. září celý den
Na náměstí sv. Václava je připraveno historické tržiště, kde budou obsluhovat lidé v historických kostýmech a řemeslníci budou předvádět stará řemesla. V nedaleké Lázeňské ulici a lesoparku Houšťka najdou lidé stánky a tradiční pouťové atrakce jako kolotoče nebo houpačky. Pouť nekončí sv. Václavem, ale potrvá až do neděle 1. října.
(zaznamenal ragal)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou