16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Divišov - přirozené centrum mikroregionu

29. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2011/1 Církevní nemocnice, 29.12.2010, Autor: Aleš Palán

Sedm kostelů, tři bývalé farnosti a dvaadvacet obcí na spravovaném území. To je teritorium, které má na starosti divišovský farář pater Miloslav Kněz. Sloučení farností Třeběšice a Zdebuzeves nevedlo před čtyřmi roky k žádným problémům: Divišov, k němuž byly přičleněny, je přirozeným centrem mikroregionu, a zatímco jinde chodí do kostelů deset dvacet lidí, v Divišově se pravidelně schází osmdesát až sto věřících.

Když před jedenácti lety přišel pater Kněz do divišovské farnosti, našel tu řadu rodin s dětmi. Na náboženství ze začátku chodilo třicet dětí, tedy zhruba 20 % žáků zdejší školy. Avšak život šel dál. Dnes se v Divišově schází společenství mládeže, akcí se účastní asi patnáct zájemců, někteří jsou už manželé. Každoročně pořádají například Mikulášskou besídku otevřenou pro veřejnost – a tak navazují na mnohé akce z minulosti i současnosti: na živý betlém na zdejším náměstí, celodenní výlety atd. V době masopustu se pořádá dětský karneval v hospodě Na konci světa nad Českým Šternberkem, kde silnice opravdu končí a dál nevede. Tito mladí jsou přirozeně nadějí do budoucna, samozřejmě i s ostatními farníky, zvláště s nemocnými, kteří se za ně modlí a na Pánu jim vyprošují milost duchovního růstu a vytrvalost v dobrém, jak podotýká zdejší farář.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou