16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecézní setkání mládeže před Květnou nedělí

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/15 Velikonoce, 3.9.2004, Autor: KT KT

Motto setkání: Chceme vidět Krista
Již tradičně probíhala před Květnou nedělí v českých a moravských diecézích setkání mládeže, během nichž se mladí setkávali se svými biskupy. Motto letošního XIX. Světového setkání mládeže, které každoročně vyhlašuje papež, bylo: “Chceme vidět Krista“. Květná neděle je poslední nedělí v postu. Po ní začíná Svatý týden, jehož vrcholem je Kristovo zmrtvýchvstání.


V katedrále na brněnském Petrově nebylo k hnutí. Zaplnilo ji 2200 mladých lidí a podle jednoho z organizátorů akce, P. Václava Knotka, to bylo setkání vrstevníků ve víře, které se v takovém hojném počtu nenabízí moc často, a tudíž představovalo pro její účastníky i mimořádný zážitek. „Uvědomil jsem si při katechezi otce biskupa, že mladí lidé se umějí ztišit a umějí i naslouchat,“ řekl pater Knotek.

Letošní setkání českobudějovické diecéze začalo už v pátek večer v poutním domě na Klokotech pěveckou soutěží Doremi. Sobota začala mší svatou, na další program se sešlo 250 mladých z různých vikariátů diecéze, kteří se mezi sebou navzájem seznamovali.

KŘÍŽOVÁ CESTA PODLE NOVIN
Téma „Chceme vidět Krista“ prožívalo mnohými způsoby na 750 mladých v Hradci Králové. Dopoledne byla hlavním bodem programu katecheze, po obědě tematické skupiny a vrcholem mše svatá v katedrále. „Scénky, které doprovázely katechezi, byly tak pravdivé, že mnohým vlhly oči dojetím. Křížová cesta dostala všechny. Byla udělaná ve stylu zpráv z uplynulých deseti dnů z novin,“ svěřil se Pavel z Chotěboře.

V Plzni setkání začalo v páteční podvečer křížovou cestou centrem města, jejíž první zastavení bylo v katedrále sv. Bartoloměje. Sobotní program zahájily ranní chvály. Z programu se velké pozornosti těšila zejména diskuse s vojenským kaplanem P. Tomášem Holubem.

VYHRÁLI KNĚŽÍ
I v Litoměřicích začalo setkání v pátek divadelním představením a adorací. Hlavní část setkání však byla v sobotu. Mezi mladé z litoměřické diecéze nedorazil kvůli svému zdravotnímu stavu nový biskup Pavel Posád, ale v sobotu ráno mohli účastníci slyšet alespoň jeho písemný pozdrav.

V pražské arcidiecézi proběhlo setkání v Salesiánském středisku mládeže v Praze. Po dopolední katechezi biskupa Karla Herbsta a přednáškách na aktuální témata se mladí lidé odpoledne věnovali sportu. Fotbalový zápas kněží s laiky nakonec na penalty vyhráli kněží. Setkání vyvrcholilo mší svatou, kterou celebroval pražský arcibiskup Miloslav Vlk.

Mladí z ostravsko-opavské diecéze prožili letošní Světový den mládeže ve svých děkanátech. Biskup František Lobkowicz navštívil program místních setkání v Ostravě a v Bolaticích.

Mládež z plzeňské diecéze při bohoslužbě

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou