26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecéze - partikulární církev

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/9 Křesťanství a internet, 8.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

TEOLOGICKÁ KONFERENCE V HRADCI KRÁLOVÉ
Ukázat diecézi - partikulární církev - v souvislosti s tajemstvím vztahu mezi Kristem a jeho Církví bylo jedním z cílů konference v Hradci Králové. Kromě teologických východisek přiblížili odborníci také vznik, historii či významné světce této diecéze, která letos slaví 340. výročí svého vzniku.

Smrt a vzkříšení Ježíše Krista - právě tato událost stála u zrodu Církve. Všude, kde je možné tuto zakládající událost zpřítomňovat, je živá a hodnotná církev Kristova. Ač se projevuje a uskutečňuje v různorodých formách a Písmo ji popisuje různými obraznými pojmy (tělo, církev, stádo, nevěsta, dům aj.), představuje Církev tutéž identickou realitu. Představuje tak jednotu v mnohosti, přičemž výrazem této jednoty je společná účast na jednom Chlebě-Eucharistii. Zhruba v tomto rámci se pohyboval příspěvek P. Jaroslava Brože, který přiblížil novozákonní východiska tématu partikulární církve.
CÍRKEV A TROJICE
Dogmatický teolog Ctirad Václav Pospíšil naznačil souvislosti mezi tajemstvím partikulární církve a tajemstvím Trojice. Církev by podle Pospíšila měla být prostoupena trojičním pojetím Boha. Vzhledem k tomu, že ve vnitřním životě Otce, Syna a Ducha Svatého je zakotveno bezvýhradné sebedarování, bezpodmínečné přijetí a dialogičnost, je trojiční pojetí Církve mimo jiné lékem na polarizaci. Pospíšil též přiblížil partikulární církev jako místo vrůstání tajemství nadpřirozeného života do konkrétní kultury, tedy problematiku inkulturace. I v tomto rozměru je místní církev podobná Ježíši, jenž se narodil do určité kultury, tu si osvojoval a jejím prostřednictvím zjevoval skrytá tajemství.
Dále se teologové zabývali diecézí z hlediska kanonického práva (Edward Górecki), pastorální reflexe (Petr Žůrek) či liturgického rozměru místní církve (Walerian Bugel).
V další části se odborníci zabývali různými aspekty královéhradecké diecéze. Vladimír Hrubý poskytl přehled jejích dějin, Jan Royt sledoval ikonografii českých zemských patronů na jejím území a na závěr si Petr Piťha všímal významu úcty ke svatému Klementu Římskému jakožto hlavnímu patronu diecéze.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou