16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Děti by měly vědět, jak vypadá rodina

14. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 14.9.2004, Autor: Ivana Jeništová

Křik, modřiny, někdy i zlomeniny, o kterých se nemluví, nezájem rodičů. Kdo pomůže, když dítě, které žije v takové rodině, ani neví, kde hledat pomoc? Ponecháno samo sobě často končí v diagnostickém domově. O takové děti by chtěl pečovat Církevní dětský domov Emanuel ve Staré Vsi u Přerova. Na realizaci projektu se spolupodílela Oblastní charita (OCH) Přerov a Arcidiecézní charita Olomouc.

Ředitele domova Jana Tomigu přivedly na myšlenku zřídit takový domov nejprve zážitky z dětství, kdy součástí jeho rodiny bylo také děvčátko z dětského domova. Později, když vystudoval pedagogiku, jej to táhlo k opuštěným dětem. Svůj sen o domově však začal uskutečňovat až jako ředitel OCH Přerov. Věděl už, jak získat potřebné peníze a jak vytvořit projekt. Chyběla jen budova. Po delší době se podařilo nalézt i vhodný dům ke koupi ve Staré Vsi; našel se i dobrý sponzor, který dům pro Charitu koupil.

PODAŘILO SE
Uběhlo několik let práce na projektu, dva roky trvalo, než byl projekt Církevního dětského domova zařazen ministerstvem školství do sítě škol. Podařilo se. Ve středu 25. srpna olomoucký arcibiskup Jan Graubner požehnal prostory nového domova a popřál všem, kdo tu budou pracovat, aby skutečně dokázali dětem vytvořit rodinu, aby vyrůstaly v atmosféře lásky. Podporu domovu vyjádřil také starosta obce Stará Ves František Zanáška, který uvedl, že děti budou navštěvovat místní základní školu a postupně se stanou součástí obce.

„Dnešní děti už většinou nejsou sirotci, ale vyrůstají v neúplných a nefunkčních rodinách. Často jsou to děti, které nejsou vhodné k adopci. Pro ně se bude tento dětský domov snažit vytvořit chybějící rodinu,“ řekl Jan Tomiga. „Máme dnes čtyři vychovatele, kteří se budou střídat ve dvou- až třídenních službách,“ říká Tomiga.

Jedna z vychovatelek, šestadvacetiletá Simona Vondráková, o své budoucí práci říká: „Na děti mám střízlivý pohled. Vím, jaká je situace v dětských domovech, za jakých podmínek jsou odnímány děti z rodin. Chceme, aby věděly, jak vůbec rodina vypadá.“ Kdy přijdou první děti do domova, záleží teď na rozhodnutí nedávno otevřeného diagnostického domova na Sv. Kopečku u Olomouce.

IVANA JENIŠTOVÁ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou