26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Další kolo v boji o katedrálu

21. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/21 Jsme ve vesmíru sami?, 21.5.2009, Autor: Tomáš Kutil

Dlouhé spory o katedrálu sv. Víta mezi církví a státem se dostávají do dalšího dějství. Církev se nechce smířit s posledním zásahem Nejvyššího soudu, na jehož základě se katedrála dostala do vlastnictví státu, a podala proti němu minulý týden ústavní stížnost. Podle Petra Zderčíka, právníka, který za církev stížnost podává, nebyl proces spravedlivý a má i námitky vůči soudci Nejvyššího soudu, jenž měl řízení na starosti, neb byl před rokem 1989 členem KSČ.

„Jde nám o právo a spravedlnost. Neděláme to jen pro sebe, ale pro celou společnost,“ okomentoval podání ústavní stížnosti kardinál Vlk. Rozhodnutí o vlastnictví katedrály je teď v rukou ústavních soudců. Pokud námitku zamítnou, chce církev podle kardinála podat stížnost i ke štrasburskému soudu pro lidská práva. Církvi se v posledním rozhodnutí Nejvyššího soudu nelíbí především to, že se soud rozhodl akceptovat vládní nařízení z roku 1954, jímž byro ÚV KSČ přiřklo katedrálu všemu československému lidu. Nařízení tehdy navíc vyšlo v režimu přísně tajně, tudíž lid, který se stal vlastníkem katedrály, to ani nemohl vědět. Metropolitní kapitula u sv. Víta v čele s kardinálem Vlkem pochybuje též o nestrannosti soudce Nejvyššího soudu Františka Ištvánka, jenž byl před rokem 1989 členem KSČ. Senát, který posuzoval jeho kompetentnost, byl podle slov kardinála Vlka rovněž tvořen bývalými členy KSČ, sporná tudíž byla i jeho nestrannost. Spory o katedrálu trvají již 17 let; velkým zvratem byl v roce 2007 zásah Nejvyššího soudu, který přiměl soudy nižší instance, aby katedrálu předaly do vlastnictví státu. Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka tento spor velmi ubližuje pověsti církve ve společnosti. Přestože se církev snaží svůj postoj vysvětlovat, a minulý týden dokonce uspořádala o sporu odborný seminář, mediální obraz celé kauzy pro ni vyznívá podle odborníků spíše negativně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou