26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dál vládnout versus předčasné volby

19. 6. 2013

|
Tisk
|

Těsně před uzávěrkou jsme se zeptali zástupců čtyř stran: Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení nastalé politické situace? 

Vydání: 2013/25 Dál vládnout versus předčasné volby, 19.6.2013, Autor: Jiří Macháně

MAREK BENDA, poslanec za ODS
Domnívám se, že není správné vydat se nyní cestou předčasných voleb, které by přivedly k absolutní většině a moci spojenectví ČSSD a KSČM v obou komorách parlamentu. Bylo by naopak správné dokončit toto volební období, pomoci postiženým povodněmi a začít rekonstrukci zasažených území. Preferuji řešení na půdorysu této vládní koalice, kde v čele vlády bude dominant ODS. 
ZUZANA ROITHOVÁ, europoslankyně za KDU-ČSL
Z hlediska politické kultury v ČR je dobrou zprávou, že premiér Nečas převzal politickou odpovědnost za nezákonné jednání ředitelky kabinetu. 
Pro řešení akutních problémů je pád vlády špatnou zprávou, komplikuje to řešení povodňových škod, přípravu rozpočtu, programů pro čerpání z EU 2014–2020. Urgentní jsou i změny ve zpravodajských službách.
Mezi špatnými scénáři je nejlepší ten, který povede co nejrychleji ke stabilizaci – do nových voleb. Předčasné volby mohou být v srpnu, ale k tomu je třeba souhlas 120 poslanců. Tedy když TOP 09 přehodí výhybku ke spolupráci se socialisty a komunisty.
Patrně i další politici nejen z ODS a nejen kvůli „odstupným“ pro tři exposlance budou obviněni. Nové volby (ať za pár či více měsíců) budou přínosem, pokud lidé nebudou na protest volit neprověřené subjekty, ale vyberou s rozvahou a bez předsudků politické strany a politiky, kteří jen neslibují, ale už prokázali, že politika založená na trvalých hodnotách a odpovědnosti je pro ně žitou skutečností. I po volbách se občané budou muset věnovat dohledu nad politiky na vládní i komunální úrovni. Jen tak bude naše demokracie konečně dospělá!
FRANTIŠEK BUBLAN, senátor za ČSSD
Dávat novou šanci současné koalici je mrháním času a devalvací demokracie. Novou šanci musí dostat občané, aby si zvolili nové zástupce. Předčasné volby nejsou radikálním řešením, je to náprava situace, která vznikla před třemi lety a byla provázena aférami a politickými bitkami. 
Vláda nebyla postavena na dobrých základech, každý problém řešila dalšími nepravostmi a korupčním lepením potřebné většiny v parlamentu. Nové volby jsou i výzvou pro nás voliče, abychom nepodlehli nějaké laciné ideologii, abychom se zamysleli nad skutečnými hodnotami společného soužití a nehledali jenom prospěch, ale především kvalitu našeho života. 
Každá vláda může mít problémy a pochybení jednotlivých členů, ale této chybělo především jedno: alespoň náznak přiznání viny a pokání. Samolibá arogance, skleníkové myšlení a nezájem o dění v podhradí, to vše navršilo horu nesouhlasu, ba nenávisti a paradoxně pochybením jedné úřednice se celé seskupení sesypalo. Příští dny ukážou, zda převáží snaha zůstat u moci, nebo se najde většina, která řekne: dost, základy našeho domu jsou prohnilé, musíme stavět na nových a pevnějších kame-
nech. 
A kdyby ještě někdo dodal, že nesmíme zapomenout na kámen úhelný, bylo by to super.
HELENA LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně za TOP 09
Za stávající situace není žádné dobré řešení. Ideálním řešením nejsou ani předčasné volby. V době, kdy je nutné přijmout státní rozpočet a zákony navázané na Občanský zákoník. Tento stav by způsobil závažnou nestabilitu. Pokud si koalice zachová nadpoloviční většinu, měla by mít šanci pokračovat. Rozhodující vliv dle našeho ústavního systému má v tuto chvíli prezident Miloš Zeman.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou