26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co se nelíbí biskupům na návrhu občanského zákoníku

16. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Jiří Macháně

Návrh nového občanského zákoníku a hrozba „zrušení“ církevních sňatků pohnuly žlučí nemalé skupině katolíků v České republice. Veřejné mínění burcuje organizováním svého protestu europoslankyně Zuzana Roithová (www.roithova.cz/protest) a své výhrady a připomínky zformulovali i čeští a moravští biskupové. Jak již KT informoval v minulém čísle, jejich připomínky se netýkají zdaleka jen problematiky sňatků. O výhradách ČBK jsme hovořili s jejím předsedou, olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Upozorňujete na respekt k právní osobnosti od početí až do smrti. Čím argumentujete?

Odpovídá to Listině základních práv a svobod a Úmluvě o právech dítěte. Už počaté dítě se může stát třeba dědicem majetku po otci, který by zemřel ještě před narozením dítěte.

V případě změny pohlaví by mělo údajně automaticky zaniknout manželství. Proč je to nepřijatelné?
Provedení lékařského zákroku (faktický úkon) nemůže mít automaticky dopad na právní stav osoby, která žije v manželství. Bylo by to v rozporu s institutem manželství, který má rovněž veřejnoprávní povahu – druhý manžel a celá rodina by neměli právní jistotu.

Ze zákona se vytratila definice a vymezení účelu manželství – jak by to mělo znít?
Navrhovatelé neuvedli, že manželství není pouhým spotřebním a majetkovým společenstvím či variantou k jiným formám soužití. Manželství je výlučné, nezaměnitelné a nepostradatelné pro další zdravý vývoj a trvání svobodné společnosti. Je tedy nezbytné, aby byl doplněn účel a poslání manželství alespoň tak, jak je v dosavadním zákoně o rodině: založení rodiny a řádná výchova dětí.

Měla ČBK nějaké připomínky i k rozvodům?
Požadujeme, aby u rozvodů, které jsou negativním jevem s hlubokými dopady nejen na rozvedené, ale i na jejich nezletilé děti a na celou společnost, byla v zákoně uvedena také možnost, jak navrhovaný rozvod odvrátit.
Předložený návrh upřednostňuje snadný rozvod manželství a nenabízí žádnou možnost či poskytnutí času a zajištění odborné pomoci pro záchranu narušeného vztahu.

Dotýká se návrh zákona i bioetických témat?
Například ve snaze upřednostnit takzvanou asistovanou reprodukci a takzvané dárcovství zárodečných buněk návrh podceňuje a opomíjí biologické rodičovství. To není správné. Každý člověk má právo se narodit jako plod rodičovské lásky.

Jednou z diskutovaných pasáží návrhu je i takzvané zapsané partnerství, známé též jako registrované. V čem jsou navrhované paragrafy problematické?
Nelze připustit, aby takzvané zapsané partnerství bylo považováno za obdobu manželství nebo se s ním směšovalo, jak to činí návrh tohoto zákona, když jsou dokonce osoby stejného pohlaví výslovně označeny jako snoubenci. Listina základních práv a svobod zaručuje rovnost v důstojnosti i právech. Stát může určité skupině osob poskytnout více výhod než jiné pouze za podmínky, že tak činí v zájmu zajištění svých funkcí, nesmí postupovat zcela libovolně a musí tak činit ve veřejném zájmu. Může dát výhody například rodině, která mu vychovává děti, aby mohl mít budoucnost.
Zapsané partnerství výlučně pro osoby stejného pohlaví je v rozporu s principem rovnosti v právech a v rozporu s principy demokratického právního státu. 

Důvodová zpráva k zákonu také údajně vymezuje náboženský život do privátní sféry. V čem to odporuje právnímu řádu?
Jde o subjektivních názor, že „víra je vnitřní záležitostí člověka, že je to jeho soukromá záležitost“. Tento názor je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která výslovně zaručuje také právo projevovat svou víru společně s jinými.



„S akcí nekončíme,“ vzkazuje autorka protestu proti návrhu občanského zákoníku europoslankyně Zuzana Roithová. Jak říká, je totiž obrovskou zásluhou 26 tisíc lidí, že se o problému stále více mluví. Na stránce www.roithova.cz/protest je připravený i arch, který je možné vytisknout pro ty, kteří nemají přístup k internetu. Návrh občanského zákoníku odmítla i mateřská strana europoslankyně – lidovci. Podle vyjádření jejich tiskového mluvčího Martina Horálka další pokračování legislativního procesu bude možné jen po koaliční dohodě. „Může být schválen až po projednání sporných bodů a nalezení kompromisů v rámci koalice,“ doplnil Horálek.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou