26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církevní školy čeká nový rok

26. 8. 2014

|
Tisk
|

Žáci už za několik dní usednou zpět do lavic.  Ilustrační snímek Aleš Masner

Vydání: 2014/35 Čeští animátoři jsou velmi aktivní, 26.8.2014, Autor: Jiří Prinz

V atmosféře obav z chystané novely školského zákona, zároveň však plné elánu a také s řadou novinek vstupují desítky církevních škol do nového školního roku. 
„Připravovaná reforma změny financování církevních škol povede k jejich absolutní likvidaci. V současné době jsou církevní školy závislé na penězích od ministerstva školství. Pokud by reforma vešla v platnost, v České republice by skončily desítky vzdělávacích institucí,“ varuje ředitel Katolického gymnázia v Třebíči Vít Feldbabel. On i řada jeho kolegů se proto rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas s navrhovanou reformou prostřednictvím petice, která chce ministerstvo školství od jeho záměrů odvrátit. K signatářům petice se připojil i čerstvě zvolený europoslanec Tomáš Zdechovský: „Spojovat zákon o finančním a majetkovém vyrovnání s církvemi s financováním církevních škol je nesmysl, podobně jako začít vybírat na těchto školách vysoké školné. Církevní školy nejsou výběrové a ani na nich většinou nestudují věřící lidé. Jsou to většinou lidé, kteří vnímají církevní školství jako alternativu k jiným školám – s tím, že klade vyšší důraz na etickou a náboženskou výchovu v osnovách,“ zdůrazňuje europoslanec.
NOVINKY NA ZAČÁTKU ŠKOLNÍHO ROKU
Ať už jsou obavy církevních škol z jejich budoucího financování jakkoli silné, na nový školní rok se připravují, jak nejlépe dovedou. Přinesou i řadu novinek – jedna z nich čeká Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově: „V nadcházejícím školním roce chystáme nový projekt s názvem Kariéra, který je určen studentům vyšších tříd gymnázia. Cílem je, aby poznali praxi. Proto budou v rámci výuky navštěvovat spolupracující firmy,“ uvádí ředitel školy Pavel Polcr s tím, že pedagogy čeká program, který je připraví na kvalifikovanou pomoc dětem při výběru dalšího studia.
Na novinky se mohou těšit i žáci církevní základní školy sv. Voršily v Olomouci. „Dokončuje se rekonstrukce tělocvičny, která by žákům měla začít sloužit od října. A ve školním klubu a v družině najdou nový nábytek,“ říká ředitel školy Zdeněk Navrátil, podle něhož změny nastanou i mezi pedagogy, neboť jedna z vyučujících sestra Marie Anna se stala provinciální představenou, a školu tak opouští.
Nový školní rok s sebou nepřináší jen nové vybavení škol či nové studijní projekty, ale objevují se i zcela nové školy. Jednou z nich bude křesťansky zaměřená Základní škola Parentas v pražské Radlické ulici. Jaké problémy s sebou v dnešní době vznik křesťansky orientované školy přináší? „Jeden z problémů spatřujeme v obavě rodičů pramenící z neznalosti podobného typu škol, protože rodiče dnešních školáků chodili do školy v době, kdy u nás školy s křesťanským zaměřením buď vůbec neexistovaly, nebo svou činnost teprve zahajovaly,“ objasňuje ředitelka školy Veronika Rybníčková. Podle ní je proto nezbytné rodičům vysvětlit, že i duchovní vedení, které je ve škole k dispozici, je naprosto dobrovolné, plně respektující svobodu svědomí každého žáka.
Jiným zdrojem nepochopení mohou být zvláštnosti, jimiž se nová škola vyznačuje. V případě ZŠ Parentas jde o oddělené vzdělávání děvčat a chlapců a nošení školních uniforem: „Děvčata a chlapci nejsou stejní a oddělené vzdělávání reaguje na potřebu individuálního přístupu. Nejedná se o experiment, tento systém existuje v mnoha zemích po celém světě a přináší viditelně pozitivní výsledky – například ve Velké Británii, USA, Austrálii či Španělsku,“ tvrdí ředitelka Veronika Rybníčková. K problematice nošení tolik diskutovaných uniforem pak dodává: „Mimo určité praktické výhody, které uniformy bezesporu přinášejí, dávají dětem lepší pocit sounáležitosti ke kolektivu, podporují přátelské vztahy a mažou případné sociální rozdíly, na které jsou děti velmi citlivé.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou