26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev vysadila miliony stromů

20. 11. 2018

|
Tisk
|

Katolická církev představí v tomto týdnu (ve středu 21. listopadu) své hospodaření za minulý rok. Zástupci České biskupské konference přiblíží zejména to, jak se daří církevním lesům v současných klimatických podmínkách.

Vydání: 2018/47 Varhany budou šperkem katedrály, 20.11.2018, Autor: Jiří Macháně


Náklady na hospodářskou činnost diecézí katolické církve vloni vzrostly o 50 procent v porovnání s rokem 2016. Diecézní ekonomové je vyčíslili na 1,6 miliardy korun.
Investice do lesů a polností rostou zejména kvůli suchu, které postihuje republiku ve srovnání s předchozími lety mnohem intenzivněji. Kvůli počasí s nedostatkem srážek se množí např. škůdci. Roste tak i podíl nutné neplánované těžby a vznikají lesní holiny. Také proto se nyní ve všech církevních lesích zalesňuje ve velkém. V roce 2017 vysázeli lesníci ve všech diecézích přes 5,5 milionu nových stromků. Za letošní rok počítají s dalším nárůstem – a to na více než 7,2 milionů sazenic. „Pečujeme o lesy s dlouhodobým záměrem,“ vysvětluje pomocný biskup Martin David z ostravsko-opavské diecéze, která vlastní velký podíl církevních lesů. „Nejsme investoři na pár let, záleží nám na tom, aby tady les stál i za 200 let a lidé z něj měli užitek,“ dodává biskup.
Výdaje na opravy kulturních památek v minulém roce překročily 700 milionů korun. Řada oprav pokračuje i letos a také do budoucna se plánuje jako nedílná součást obnovy naší kulturní krajiny. „Přestaneme-li pečovat o naše kulturní dědictví, jsou obavy o budoucnost křesťanské tváře naší společnosti oprávněné,“ říká k tomu generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
Hlavní církevní služby a sociální a vzdělávací projekty církve zisk nepřinášejí. Katolická církev na ně přesto vydává nemalé částky, stejně jako na platy svých zaměstnanců. Peníze pro vyvážený rozpočet přinášejí katolické církvi především pronájmy budov, které se již podařilo opravit, a uvážlivé dlouhodobé investování do fondů. Další podrobnosti o církevním hospodaření přinese KT v příštím vydání po tiskové konferenci ze středy 21. listopadu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou