26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev pomůže lidem získat práci

9. 4. 2014

|
Tisk
|

Praktickou ukázkou toho, že církev chce prostředky z majetkového narovnání využít na pomoc potřebným, je dohoda o podpoře obtížně zaměstnavatelných lidí.

Vydání: 2014/15 Církev pomůže lidem získat práci, 9.4.2014, Autor: Jiří Prinz

Jen pár hodin po vytištění tohoto čísla KT – v úterý 8. dubna – by měl kardinál Dominik Duka s generální ředitelkou Úřadu práce ČR Marií Bílkovou podepsat dohodu o tom, že katolická církev nabídne některým z těchto lidí práci.

„Úřad práce oslovil v průběhu září loň-
ského roku vybrané instituce – například podniky se státní účastí – a nabídl jim možnost využít příspěvky v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Tou první, která se rozhodla nabídku využít, je právě Česká biskupská konference,“ říká tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.  

Na základě dohody by měla církev pomoci nalézt pracovní uplatnění třeba čerstvým absolventům škol, lidem nad 55 let či rodičům s malými dětmi. „Pokud jde o absolventy škol, jde o to, umožnit jim, aby získali tolik potřebnou praxi, a jejich dočasní zaměstnavatelé si zase mohou eventuálně vychovat nového loajálního zaměstnance,“ dodává Kateřina Beránková. Úřad práce může podle mluvčí poskytnout zaměstnavateli, který se rozhodne mladému člověku do 30 let nabídnout práci, příspěvek až do výše 24 tisíc 
korun.

A kde by mohla církev služeb obtížně zaměstnavatelných osob využít? „Očekáváme, že by nám tito noví pracovníci vypomohli ve dvou oblastech. Jednak by šlo o práci ve farnostech, kde se nabízí obrovská škála možností, jejichž využití záleží na konkrétních potřebách té které farnosti. Druhou oblastí, kde bychom potřebovali pomoct, jsou pak práce v lesích, které nám připadnou v rámci majetkového narovnání,“ tvrdí generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou