26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev chce více spolupracovat se zemědělci

28. 4. 2015

|
Tisk
|

Správa vráceného majetku ležela vedle řady dalších témat nejvíce na srdci českým a moravským biskupům, kteří se minulý týden sešli v hlavním městě.

Vydání: 2015/18 Broumov: nový život pro klášter, 28.4.2015, Autor: Tomáš Kutil

Většinu navráceného majetku tvoří lesy a polnosti. Zatímco v lesích chtějí jednotlivé církevní subjekty hospodařit spíše samy, pole se chystají zatím hlavně pronajímat. Biskupové si proto na své zasedání pozvali zástupce Asociace soukromého zemědělství v ČR (AZS ČR). „Bylo důležité, že jsme se s nimi setkali nejen my biskupové, ale také generální vikáři a ekonomové našich diecézí. To jsou ti, kdo sledují navracení majetku a starají se o mnoho věcí, které jsou s tím spojeny,“ popisuje kardinál Dominik Duka a zdůrazňuje, že skrze tyto kontakty budou zemědělci sdružení v této asociaci moci kontaktovat i konkrétní farnosti. Drobní hospodáři jsou podle Duky přirozeným spolupracovníkem církví a mělo by se s nimi jednat v první řadě.
Intenzivnější spolupráce mezi Asociací soukromého zemědělství ČR a církevními představiteli funguje podle zástupců asociace již několik let. „Vychází ze společných paralel, které po staletí selský stav a církev spojují – vyznávání tradičních hodnot, silných rodinných vazeb a pozitivní rozvíjení života na venkově. V minulém století se k nim přidal nespočet křivd spáchaných na obou skupinách zločinným komunistickým režimem. I proto byla Asociace soukromého zemědělství ČR jednou z mála organizací, které od počátku zcela jednoznačně a aktivně podporovaly církevní restituce,“ řekl v průběhu zasedání České biskupské konference předseda ASZ ČR Josef Stehlík.
Společně rozhýbat dění na venkově
„Smyslem takovéto spolupráce mezi sedláky a církví by měl být dlouhodobě funkční model, který nebude brát v potaz aspekt pouze ekonomický, ale i celou řadu dalších. Zejména že sedláci, podnikající na bázi generačního předávání svých hospodářství, tvoří významnou část venkova a jsou hybateli každodenního aktivního života v obcích. Společně s církevními představiteli tak tvoří spojenectví a velmi dobře se doplňují,“ zmínil na zasedání ČBK čestný předseda ASZ ČR Stanislav Němec.
Kardinál Dominik Duka tento návrh jednoznačně podpořil a vyzval přítomné biskupy a generální vikáře, aby byli při jednání o ekonomické spolupráci se sedláky vstřícní a měli na paměti právě dlouhodobý efekt a význam této spolupráce. Společně bylo ujednáno, že začnou probíhat schůzky zástupců sedláků z určitých regionů, kteří působí v daných diecézích, s představiteli katolické církve.
„Věřící v letošním Mezinárodním roce půdy velice srdečně zveme na statky členů Asociace soukromého zemědělství ČR do různých koutů naší republiky, kde se uskuteční Selské slavnosti. Pro rodiny s dětmi zde bude připraven celodenní zábavně-naučný doprovodný program, možnost prohlídky hospodářství či nákupu farmářských produktů. Součástí každé akce však bude půldenní seminář, zaměřený vždy na jedno konkrétní a zásadní téma týkající se půdy,“ řekl předseda ASZ ČR Josef Stehlík.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou