26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Čilouši' se setkají v Kroměříži

2. 8. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/32 Křesťan a moderní hudba, 2.8.2010, Autor: Jiří Macháně

V polovině srpna se v Kroměříži uskuteční Celostátní setkání animátorů. Na Hanou se vypraví ta nejaktivnější část katolické mládeže, tedy ti mladí lidé, kteří mají „dar aktivní služby v církvi“, jak říká šéf Sekce pro mládež České biskupské konference P. VÍT ZATLOUKAL.

Komu je setkání určeno?

Je pro „čilouše“. To je jméno, jímž P. Antonín Huvar častoval mladé, kteří jen nesedí doma (u notebooku na facebooku). Jsou to mladí lidé, kteří „dělají něco pořádného“ pro ostatní, a také ti, kteří mají dar aktivní služby v církvi. Je jedno, jestli vedou skupinku mládeže, scholu, ministranty nebo se na to nějak chystají. Když takové lidi jejich faráři pošlou na setkání – to je pak paráda. Může se stát, že to sice nejsou jen úplní andílci, ale kdo nic nedělá, nic nepokazí. Animátor je zkrátka člověk, který nenechá ladem svá obdarování a angažuje se pro druhé... A to setkání je trochu odměna pro ty, kteří něco dělají, a zároveň má být pomocí. Potkají se lidé z různých oblastí, může dojít k tomu, čemu se říká anglicky „sharing“ (v češtině je to něco jako neoblíbené slovo „sdílení“ zkušenosti). Moje zkušenost tak může inspirovat druhého člověka, aby zkvalitnil to, co dělá, nebo mu může dát odvahu něco změnit.

Proč je vybráno poněkud obecné téma duchovní život?

Ačkoli se zdá téma obecné, doufám, že hlavní přednášející tomu dají hodně konkrétní podobu. Tomáš Holub, Kateřina Lachmanová a v pátek kulatý stůl s Pavlou Petráškovou, Lucií Tutrovou a manžely Jirsovými o evangelizaci – to je, myslím, dost dobrá kombinace, abychom témata zdánlivě vzdálená všednímu životu poznali z jiné perspektivy. Nehledě na to, že pak v menších diskusních skupinách (nazvali jsme je DISK) to budeme probírat. Na některé dny odpoledne jsme pak připravili tematické přednášky například o Bibli, povolání či bioetice a mnoho jiných. Nebude chybět nabídka sportu tradičního i netradičního, což zajišťuje Orel. Samozřejmě přijedou i biskupové, chybět nemůže muzika.

V programu lze nalézt také Den pro město. O co jde?

V úterý připravujeme pro všechny odpolední zážitkovou hru a v jejím rámci budou také stanoviště, kde se bude pracovat. Fyzická práce je silný zážitek, zvlášť pro některé! (smích) A chceme nabídnout i maličko kultury – takže veřejnost zveme v pondělí večer do chrámu sv. Mořice na koncert vážné hudby, v úterý bude koncert skupiny Adorare na náměstí a v pátek dramatické ztvárnění biblického příběhu tří žen – Debory, Rút a Ester – taktéž v chrámu sv. Mořice. Ve čtvrtek půjdou některé skupiny za lidmi, kteří jsou v domovech, abychom dali kousek radosti i jim.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou