26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cílem jsou impulsy do budoucna

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/7 Jak vést děti k víře, 8.9.2004, Autor: Jiří Macháně

O POKRAČOVÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU S JIŘÍM KAŠNÝM
O sněmovním procesu jsme hovořili s P. Jiřím Kašným, generálním sekretářem Plenárního sněmu katolické církve v České republice.


Mezi prvním a druhým zasedáním sněmu přichází na řadu práce komisí. Můžete je v krátkosti představit?
Plenární sněm v červenci 2003 na Velehradě ustavil osm pracovních skupin, kterým zadal témata ke zpracování. Vznikly tedy tyto komise: pro duchovní četbu dějin, pro statistická východiska a analýzu, pro misijní a evangelizační působení Božího lidu, pro život a poslání kněží, jáhnů a zasvěcených osob, pro život a poslání laiků v naší církvi, pro liturgii a svátostnou pastoraci, pro partikulární právo a pro pastoraci. V každé komisi je aspoň jeden z biskupů, dále členové sněmu a experti, kteří byli sněmu přítomni. Každá komise podle svého uvážení může pozvat ke spolupráci další odborníky a spolupracovníky. V průběhu listopadu 2003 si komise zvolily sekretáře. Ti se pravidelně scházejí s předsedou sněmu kardinálem Miloslavem Vlkem. Na jejich prosincovém pracovním setkání jsme hodnotili organizaci komisí, jejich dosavadní práci a plánovali další.

Co je cílem práce jednotlivých komisí, jaký má být výstup z jejich činnosti?
Výsledek zpracování tématu bude mít pravděpodobně u každé komise různý rozsah, ale text předkládaný sněmu by měl mít kolem dvaceti stran. Obsahovat by měl stručné uchopení problematiky z minulosti, současnosti a nabídnout impulsy do budoucnosti (podle schématu: bylo - je - mělo by být). Text nemá řešit jednotlivé problémy, ale základní linie v dané problematice. Také myslím, že to nebude komplexní teologické pojednání. Cílem je vystihnout důležité body, situace a přinést impulsy do budoucna. Adresáty textu jsou církev a křesťané v církvi. Samozřejmě že se bude jednat také o místě a poslání křesťanů ve společnosti.

Dostanou ještě prostor sněmovní kroužky?
Práce sněmovních kroužků v té formě, jak jsme ji znali od roku 1997 do prvního zasedání sněmu na Velehradě, skončila. Uvědomuji si důležitost sněmovních kroužků v době přípravy na první zasedání sněmu. Určitě obohatily život jak jednotlivých křesťanů-členů kroužků, tak také přinesly veliké bohatství myšlenek naší místní církvi. Myslím, že jsme tuto práci a tento kapitál ještě nedokázali správně ocenit a využít.

Řadu textů, které jednotlivé kroužky poslaly do sekretariátu sněmu v Praze, ještě zbývá zpracovat. Myslím, že z některých kroužků se vytvořila společenství, která se budou dál scházet. Kroužky, které by se chtěly zapojit do diskuse o některém z témat jednotlivých komisí, si mohou najít kontakt na komisi, třeba i prostřednictvím našeho sekretariátu v Praze-Dejvicích (tel. 220 181 513, e-mail: sojcekova@cirkev.cz), a nabídnout svoje myšlenky prostřednictvím členů jednotlivých komisí.

P. Jiří Kašný

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou