26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chráněná dílna v Ostravě rozdává naději

26. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/22 Kardinál Josef Beran, 26.5.2009, Autor: Tereza Holá

Dlouho hledal Tomáš Frydel před šesti lety zaměstnání, dokud ho pracovnice úřadu práce neposlala do Charity svatého Alexandra v Ostravě. „Mám epilepsii, takže jsem měl s uplatněním dost problém. Jsem proto moc rád, že tu mohu dělat. Neumím si představit, co bych si počal, kdybych o tohle zaměstnání přišel,“ přiznává jednatřicetiletý Frydel, který v dílně dělá už od jejího začátku.

„Je tu fajn parta a navíc máme od letošního března zase o něco zjednodušenou práci,“ pochvaluje si Tomáš Frydel novou dílnu s dopravníkovým pásem a zařízením na řezání obrazovek. Pás je výraznou pomocí pro pracovníky se zdravotními potížemi s pá- teří. „K založení dílny a ke spolupráci s charitou mě inspirovalo jiné podobné pracoviště. Tak jsem sám vyzkoušel, jak by fungovala ekonomika u likvidace elektroodpadu,“ vysvětluje vedoucí provozovny Ivo Stoszek. Parlament totiž v roce 2005 přijal zákon o zpětném odběru elektrospotřebičů. „Najednou jsme měli čím dál více práce,“ vzpomíná Ivo Stoszek. V následném roce dílna zpracovala 500 tun odpadu, o rok později to bylo už 700 tun, a v roce 2008 dokonce 1 050 tun elektroodpadu. Letos Stoszek počítá s 1 500 tunami. „Pracují tady lidé s onemocněním páteře, po těžkých zlomeninách nebo i s psychickými potížemi. V podstatě nemáme žádnou fluktuaci, všichni jsou rádi, že mohou být i přes své potíže užiteční – a navíc si vydělají,“ říká vedoucí dílny z Charity svatého Alexandra.

Pokles cen DÍLNU neohrozí

Společnost sice trápí dramatický pokles cen druhotných surovin, ale podle vedení města Ostravy, jemuž chráněná dílna patří, není nutné mít obavy. „Loni chráněné dílny vydělaly. Letos poté, co jsme investovali do vybudování nové dílny a výkupní ceny druhotných surovin tak drasticky poklesly, se pomalu dostáváme do ztráty,“ povzdechne si Stoszek. „I za cenu mírné ztráty je potřeba takové pracoviště udržet. Je velmi prospěšné, protože zaměstnává handicapované,“ míní náměstek primátora Ostravy Lukáš Ženatý. Když nová dílna v roce 2003 začínala, žehnal jí biskup František Lobkowicz. Tehdy zaměstnávala pět lidí se zdravotním postižením, v současnosti je jich 22. Pro region s vysokou nezaměstnaností je podle náměstka Ženatého každé takové pracoviště důležité.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou