16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česko má nového nuncia

25. 9. 2018

|
Tisk
|

Papež František jmenoval minulý pátek nového apoštolského nuncia pro Českou republiku.

Vydání: 2018/39 Česko má nového nuncia, 25.9.2018, Autor: Jiří Prinz



Stal se jím sedmašedesátiletý rodák z amerického Brooklynu Mons. Charles Daniel Balvo. V diplomatických službách Svatého stolce je arcibiskup Balvo už od roku 1987. Působil mj. v Ghaně, Ekvádoru, Chile, Jordánsku či Litvě. V roce 2005 byl jmenován apoštolským nunciem na Novém Zélandu a apoštolským delegátem Oceánie. Od roku 2013 byl apoštolským nunciem v Súdánu. V devadesátých letech působil Mons. Balvo i v České republice, kde zastával úřad rady Apoštolské nunciatury a naučil se také základům češtiny.
„Měl jsem možnost setkat se s ním před pár lety při natáčení v Keni, kde v tu dobu působil jako papežský velvyslanec. Bylo to moc milé setkání, během něhož nás pozdravil v češtině. Vzpomínal přitom na Prahu, zvláště na Týnský chrám, kam rád docházel. Bylo vidět, že na ČR vzpomíná rád a v dobrém,“ říká redaktor Radia Proglas Filip Breindl. Kromě rodné angličtiny a základů češtiny hovoří Mons. Balvo ještě italsky, španělsky a francouzsky. Letos kvůli dovršení 75 let skončil na pozici nuncia Giuseppe Leanza, který v Česku působil od roku 2011. Nový nuncius se bude mj. podílet na výběru nástupce současného pražského arcibiskupa, neboť i kardinál Dominik Duka dovršil 75 let věku. „Novému nunciovi přeji, aby jeho mise v naší zemi byla požehnaná,“ okomentoval jmenování generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou