26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

České Budějovice a Olomouc: spolupráce i specifika

6. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009

Olomouc, České Budějovice a Praha. Česká republika má v těchto městech tři katolické teologické fakulty. V této příloze Katolického týdeníku si přiblížíme první dvě z nich: Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a Teologickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Snažíme se vzájemně pěstovat dobré vztahy, spolupracovat a podporovat záměry druhé strany,“ říká proděkan CMTF UP Pavel Černuška. On i jeho českobudějovický kolega – děkan Tomáš Machula – si však uvědomují, že fakulty se musí i odlišovat. „Kdyby všechny teologické fakulty dělaly totéž, nemělo by to větší smysl,“ ví Tomáš Machula.
Každá z fakult se proto snaží najít si své specifické zaměření, vymezit vlastní pole působnosti, charakterizovat svoji tvář. „Snažíme se, aby se naše činnost v některých bodech nepřekrývala. Ovšem teologie se samozřejmě učí všude,“ vysvětluje českobudějovický děkan.
Příkladem spolupráce může být jeden z hlavních teologických časopisů vydávaný u nás – Studia theologica. Ten vychází v Olomouci, ale na jeho vydávání se podílí jak českobudějovická a pražská fakulta, tak fakulta trnavské univerzity se sídlem v Bratislavě. „Naši akademičtí pracovníci jsou členy různých grémií obou fakult. Kolegové z Budějovic se habilitují v Olomouci, v Budějovicích vyučují také naši absolventi,“ uvádí Pavel Černuška.
Spolupracují i pastorální teologové z jednotlivých fakult, učitelé filozofie mají každý rok svoji konferenci, na které se scházejí. „Míra soutěživosti je na rozumné a zdravé úrovni. Není destruktivního rázu, naopak žene věci dál,“ pochvaluje si Tomáš Machula.
(pal, jej)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou