26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česká církev se modlila za polské oběti

21. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/17 Kardinál Tomáš Špidlík, 21.4.2010

Celá řada zádušních mší za oběti tragické havárie polského letounu ve Smolensku se konala v průběhu minulého týdne po celé České republice. Redaktoři KT byli přítomni na bohoslužbě ve svatovítské katedrále v Praze, kterou za účasti prezidenta a premiéra České republiky sloužil arcibiskup Dominik Duka, a také ekumenické bohoslužby v Českém Těšíně, na níž se za oběti společně pomodlili zástupci nejméně deseti církví.

V pražské katedrále začala zádušní mše úderem desáté hodiny dopolední minulý pátek. Zahájil ji čtením jmen všech 96 obětí katastrofy polský kněz P. Krzysztof Dedek, který působí v Diecézním centru mládeže v Plzni. Prostor před oltářem zdobily české a polské státní vlajky a portrét polského prezidentského páru obklopený zapálenými svícemi. Mše se účastnilo více než tisíc věřících, Čechů i Poláků a dalších cizinců, někteří měli polské vlaječky. Bohoslužbu, na níž zazněly hned tři jazyky, přenášela živě i Česká televize. „Nebudu vám nabízet náboženskou útěchu jako opium proti bolesti, víra není opium,“ řekl ve své homilii český primas Dominik Duka a zdůraznil, že tragédii, byť je bolestná, je třeba brát jako výzvu. „Dejme na minulost, ale i na současnost a budoucnost dopadnout světlo pravdy, přestaňme mlžit a vykrucovat se, je to smrtelně nebezpečné. A poznanou pravdu, ať je jakkoli těžká, zvedněme jako svůj kříž,“ vyzval Dominik Duka. „Nepodat si nyní ruku ke smíru a spolupráci znamená odsunout smrt Lecha Kaczyńského mezi nesmyslné náhody,“ uzavřel pak své kázání. V závěru bohoslužby promluvil nezvykle zjihlým hlasem i prezident republiky Václav Klaus. Připomněl, že považoval Kaczyńského za blízkého přítele a osobnost, díky níž jsou česko-polské vztahy na nejlepší úrovni v historii. „Velmi důrazně nám katastrofa připomněla, že rozměry věcí, na které jsme navyklí, nejsou nic proti těm, které mohou přijít,“ řekl Klaus. Pražská diecéze na oběti neštěstí vzpomněla i o víkendu – přes poledne se po oba dny rozezněly kostelní zvony.

SMUTEK V OBOU TĚŠÍNECH

O poznání intenzivněji než všechna ostatní česká města prožíval smolenskou tragédii Těšín. Ve městě rozděleném na Český Těšín a polský Cieszin jen hraniční řekou se rozlila bolest bez ohledu na státní hranice. Na ekumenické bohoslužbě se v pátek 16. dubna v kostele Slezské církve evangelické sešlo na 200 lidí, aby uctili památku obětí letecké havárie. Na bohoslužbu přišli Češi i Poláci, zúčastnili se jí představitelé nejméně deseti cír- kví, na mrtvé vzpomněli modlitbou lidé bez ohledu na náboženské vyznání. „Chceme vyjádřit solidaritu s polským národem. Cílem smuteční bohoslužby je také posílit ty, kteří přišli o své blízké a známé,“ prohlásil pastor Slezské evangelické církve Bohuslav Kokotek a dodal, že prezident Kaczyński byl jedním z mála politiků, který se při návštěvě Českého Těšína zúčastnil evangelické bohoslužby. Tryznu zahájili polští harceři, kteří jsou obdobou českých junáků. Po jejich příchodu vstoupili – symbolicky semknuti do pevné skupiny – církevní představitelé. Před velkou černobílou fotografií polského prezidentského páru s černou stuhou pak zazněla v češtině i polštině, jak jsou v Českém Těšíně zvyklí, úvodní slova pastora.

Truchlíme po nich

„Znal jsem mnoho těch, kteří při havárii zahynuli. Od prezidenta Kaczyńského jsem loni dostal vyznamenání Kavalírský kříž řádu obrození Polska. Truchlíme po nich,“ konstatoval smutně polský válečný veterán Bronislav Firla. Za prezidenta i jeho choť se přišla pomodlit také jednaosmdesátiletá Hildegarda Fillová, která patří k polské menšině žijící v Česku. „Měla jsem je oba ráda,“ řekla. Renata Sněgoňová z Českého Těšína se zase rozhodla zúčastnit bohoslužby z úcty k polskému národu. „Polský národ si zaslouží, abychom v této chvíli alespoň symbolicky projevili solidaritu a účast,“ vysvětlila a dodala, že řada jejích sousedů, přátel, ale i příbuzných jsou Poláci. Na severu Moravy jich podle odhadů žije na 60 tisíc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou