26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Češi nepřestávají být štědří

14. 1. 2014

|
Tisk
|

„Lidé přestávají dávat na charitu,“ oznamovaly minulý týden titulky řady periodik. Občané ČR tak prý reagují na neoblíbené církevní restituce. KT se zajímal, jak tomu doopravdy je.

Vydání: 2014/3 Češi nepřestávají být štědří, 14.1.2014, Autor: Jiří Prinz

Dárci, kteří dříve přispívali církvím na charitu, nabyli podle některých médií dojmu, že církve díky navrácení majetku zbohatnou, a peníze

tak už nebudou potřebovat. Když však KT pátral přímo v terénu mezi koledníky Tříkrálové sbírky, zjistil, že tomu tak není. Průběžné výsledky sbírky naznačují, že letošní výtěžek nebude o nic slabší než v minulých letech. „Dílčí výsledky letošní sbírky opravňují k mírnému optimismu. Z celkem devatenácti tisíc pokladniček jich byla otevřena třetina a výtěžek činí 26,2 milionu korun,“ říká tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík. Podle jeho slov by mohl letošní výnos sbírky dosáhnout loňského rekordu.

Nejen čísla, ale ani zkušenosti koledníků přímo v ulicích měst nenasvědčují tomu, že by lidé kvůli restitucím přestali podporovat charitu.

Sedmnáctiletá Kristýna Chalupová letos koledovala se třemi králi potřetí. Ovšem s odmítnutím kvůli církevním restitucím se koledníci v olomouckých čtvrtích Chválkovice a Pavlovičky nesetkali. „Někdy lidi otevřou a hned zavřou, jindy ani neotevřou, někteří nás odbyli, že na to peníze nedají, ale ani jednou to nebylo takhle konkrétní,“ říká Kristýna Chalupová.

Její slova potvrzuje i Daniela Pazderová, která byla vedoucí skupinky na Nové Ulici v Olomouci: „Bylo to jako vždycky, někteří lidé peníze nedají s tím, že podporují jiné projekty. Jen jednou dětem jeden pán vynadal, ale zcela bez souvislosti s Tříkrálovou sbírkou.“

Stejnou zkušenost má Milada Malíšková, která měla na povel koledníky v Hněvotíně a kromě toho se v Charitě Olomouc stará o dobrovolníky Tříkrálové sbírky. „Na nic takového si děti nestěžovaly a ani mi o tom neříkal žádný z dobrovolníků, kteří s dětmi chodili koledovat.

„Nezájem dárců nemohu potvrdit,“ sděluje svou zkušenost mluvčí brněnské charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. „A když lidé kladou otázky,
většinou na ně není těžké odpovědět. Všichni přece vidí, že lidí v nouzi kolem nás přibývá, a to s majetkovým vyrovnáním s církvemi nesouvisí. Všechno, co snad získá naše brněnská diecéze, bychom mohli lehce rozdat chudým za jeden jediný rok,“ dodává.

S jejími slovy souhlasí Marie Sedláková, koordinátorka Tříkrálové sbírky z Oblastní charity Blansko. „Lidé rozhodně nedávají méně než v minulých letech, naopak jsme jejich štědrostí velmi mile překvapeni. A pro každého, kdo se zeptá na restituce a úkoly katolické charity, máme připravený letáček s pádnou odpovědí i nejdůležitějšími záměry a projekty,“ uvádí Marie Sedláková.

S optimismem čeká na výsledek také koordinátorka sbírky na Hodonínsku Ludmila Malá. Po rozpečetění čtvrtiny pokladniček hlásí setrvalý stav. „A pokud je v nějaké obci proti loňsku změna, pak do kladných čísel. Ano, jsou lidé, kteří nechtějí nic dát. Ale tak se chovali už při minulých sbírkách! Zatím tedy všechno proběhlo v naprosté pohodě,“ chválí Ludmila Malá.

Dokonce ani v tradičně nábožensky vlažnější Praze nenarážejí koledníci na nepřátelství, které by bylo zapříčiněno majetkovým narovnáním státu s církvemi. „Co víme z terénu, s takovými reakcemi se koledníci prakticky nesetkali. Definitivně se to pozná podle výsledků, ale musíme si uvědomit, že ani případný nižší výnos sbírky by nemusel být způsoben právě restitucemi,“ uzavírá koordinátor Tříkrálové sbírky v pražské arcidiecézi Pavel Šimek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou