26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Budoucí prvňáčci si zkoušejí školní lavice

22. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/4 Jak skoncovat s nikotinem, 22.1.2007

Učitelský sbor, sestry voršilky, budoucí starší spolužáci, hračky, počítače, ale i živá želva Berta. Právě taková překvapení a rozptýlení čekala na malé kluky a holky na Základní škole sv. Voršily v Praze – jedné z jedenadvaceti církevních škol v Česku.

„Jsem tu s rodiči a se setrou. Do školy se moc těším. Moje hračky ani mašinky, které mám nejradši, mi tu asi chybět nebudou, protože tady jsou počítače. A takováhle třída by se mi teda moc líbila,“ podotýká šestiletý Matyáš Zenkl a úkosem hledí do rohu místnosti, kam zápis nezápis míří prozkoumat školní počítačové vybavení – zjevně okem znalce.
Stejně jako v předchozích letech usedne v září spolu s Matyášem (bude-li přijat) do školních lavic ve škole sester voršilek necelá padesátka spolužáků. „Nejtěžší bude právě ten výběr. Zájem je větší, než jsme schopni uspokojit. A více tříd otevřít nemůžeme, protože bychom se už prostě nevešli do budovy,“ říká ředitelka školy Jana Nováková a doplňuje, že při zápisu zkoumají u každého kluka nebo holky především zralost a připravenost na školní docházku, která jim má začít už letos v září. Církevní škola je otevřená všem dětem bez rozdílu vyznání, což potvrzuje i jedna z maminek: „Jsme husité, ale to tu vůbec nevadí. Jdeme sem najisto. Víme, že je zde dobrá úroveň, také přístup k žákům je nadstandardní,“ usmívá se Kateřina Řeřichová a mává svému potomkovi, který odchází spolu s jednou z učitelek k zápisu.

HLÁSÍ SE VČAS?
Na Cyrilometodějskou církevní základní školu v Brně přivedli letos rodiče svoje děti nejen z moravské metropole, ale i ze vzdálenějších míst. Aby škola mohla všechny žadatele o přijetí uspokojit, otevřou tu první třídy hned tři. „Sloužíme především katolickým rodinám, ale neuzavíráme se ani před zájemci z jiných církví nebo nevěřících rodin. Nezastírám, že nás dobrá pověst církevních škol těší,“ říká ředitel Zdeněk Strašák. Někteří rodiče se podle jeho slov hlásí „pro jistotu“ i několik let dopředu. „Nedávno přišla jedna z úzkostlivých maminek přihlásit své dítě a na otázku, jak je staré, jen beze slova ukázala na své bříško,“ usmívá se ředitel Strašák.
Kolik žáků bude nakonec navštěvovat katolické církevní základní školy v Česku, se definitivně ukáže až na začátku nového školního roku. Loni jich do první třídy nastoupilo 439.
JIŘÍ MACHÁNĚ, vaš


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou