26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové si připomněli odpuštění před 20 lety

25. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/48 Začíná advent, 25.11.2010, Autor: Tomáš Kutil

Přesně dvacet let uplynulo od chvíle, kdy si tehdy českoslovenští biskupové vyměnili se svými německými protějšky dopisy, v nichž se vzájemně požádali o odpuštění. Tuto událost si obě strany připomněly minulý čtvrtek na pražském arcibiskupství.

Začátkem 90. let kardinál František Tomášek označil poválečný odsun Němců z Československa za „protiprávní nelidský čin, který je skvrnou na cti českého národa“. Němečtí biskupové na to tehdy reagovali děkovným dopisem a omluvou za hrůzy, které museli Češi podstoupit za nacistické okupace. „Korespondence, kterou si dnes připomínáme, symbolizuje počátek nové éry našeho sousedství po pádu Berlínské zdi a po Sametové revoluci,“ uvedl během setkání Martin Kastler, předseda organizace Ackermann-Gemeinde, která setkání spolupořádala a dlouhodobě se rozvoji česko-německých vztahů věnuje. Martin Kastler, který je zároveň poslancem Evropského parlamentu, navíc první část svého projevu pronesl v češtině a vysloužil si za to potlesk. Německou stranu zastupoval především předseda Německé biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch, role hostitele se ujal pražský arcibiskup Dominik Duka. Setkání se ale zúčastnili i další čeští a moravští biskupové. „Nebylo těžké vyslovit slova odpuštění, přesto to vyžadovalo velkou odvahu,“ vrátil se k událostem před dvaceti lety i Dominik Duka a připomněl obtížnou situaci katolíků za minulého režimu. „Jen pár let poté, co jste byli vy či vaši rodiče vyhnáni,“ obrátil se český primas k přítomným Němcům, „jsme se i my stali cizinci ve vlastní zemi,“ řekl s narážkou na perzekuce, jimž křesťané museli čelit. „Naše sousedství nás zavazuje k bdělosti vůči návratu totality,“ dodal arcibiskup Duka.

MODLITBA U HROBU KARDINÁLA TOMÁŠKA

Českou republiku na setkání oficiálně zastupoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Pevně doufám, že za dvacet let už mladá generace nebude chápat, proč pořádat takovéto akce,“ řekl ministr s tím, že by si přál, abychom se už konečně zbavili zátěží z minulosti. „To ale neznamená, že by měla přestat přeshraniční spolupráce mezi námi katolíky,“ pokračoval Schwarzenberg. „Právě naopak – musíme se snažit, abychom společně obhájili naši víru a nebáli se evangelizace,“ dodal ministr zahraničí, který v projevu plynule přecházel z češtiny do němčiny. Pozitivní pokrok ve vztazích mezi Němci a Čechy vnímá i předseda Německé biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch. V projevu ocenil, že například Česká televize nedávno odvysílala dokumentární film „Zabíjení po česku“, který otevřeně zpracovává téma vyhnání sudetských Němců. Delegace Německé biskupské konference vedená arcibiskupem Zollitschem se kromě oficiálního setkání zúčastnila i ranní mše ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kterou zakončila modlitbou u hrobu kardinála Františka Tomáška.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou