26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Duka do Tábora musí - dostal pytel zázvoru

3. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/14 Velikonoce, 3.4.2007

Tisíce mladých lidí v celém Česku využily na Květnou neděli příležitost k setkání s vrstevníky a svými biskupy. Při příležitosti XXII. Světového dne mládeže je sjednotilo motto „Jako jsem já miloval vás, tak se i vy milujte navzájem“.

Už o týden dříve se vypravili mladí lidé z ostravsko-opavské diecéze speciálním vlakem do pohraničních Albrechtic. Na celý víkend jich dorazilo více než sedm stovek. Hlavním tématem zdejšího setkání byla evangelizace. Vyzkoušet si ji mohli už v neděli, kdy je autobusy rozvezly do okolních měst a obcí, ve kterých se mladí zapojili do nedělní liturgie.
V Českých Budějovicích se mladí sešli již při páteční večeři, po které si zašli na divadelní představení. Po celou noc pak probíhala adorace. Vytrvalci pokračovali dopoledními diskusemi, malovali, sportovali nebo zpívali s kapelou. Mládež z jihu Moravy si v Brně vyslechla přednášku Kateřiny Lachmanové o sebepřijetí, které je právě pro ně palčivou otázkou. „Zaznělo tam hodně věcí, o kterých jsem doteď vůbec nevěděl. A kdybych se s tím setkal, asi bych je neuměl řešit,“ říká gymnazista a ministrant Václav z Tišnova.
Kromě osmi stovek „mládežníků“ dorazila do Hradce Králové také zakladatelka hospicového hnutí v Česku Marie Svatošová s tématem hodnoty a smyslu života. Mladí lidé zareagovali na tvrzení biskupa Dominika Duky v anketě mládežnické přílohy KT, které se týkalo jeho účasti na srpnovém Celostátním setkání mládeže v Táboře. Biskup Duka se nechal v žertu slyšet, že k cestě na toto setkání mu chybí už jen pytel zázvoru. Mládež odpověděla také vtipem: aby si jeho přítomnost v Táboře pojistila, darovala mu tuto „součást výbavy“.
Dobrodružné hry, při níž bylo možné poznávat i méně známá zákoutí centra diecéze, se mohli zúčastnit mladí na setkání v Litoměřicích. Z jejich řad se v úvodu setkání losovali dva moderátoři. Losující měl šťastnou ruku, neboť oba vylosovaní – Fanda a Klárka – zvládli svůj úkol bravurně i bez předchozí přípravy. Hlavním hostem setkání byl P. Tomáš Holub, který mladým vyprávěl o přítomnosti a síle zla ve světě a o správném postoji křesťana k válečnému běsnění.
Vlaky, autobusy, auty, ale také na kolech a kolečkových bruslích se sjelo kolem šestnácti set mladých z olomoucké arcidiecéze do Veselí nad Moravou. Biskup Josef Hrdlička mladým připomněl, že křesťanství a víra jim může nabídnout cestu, díky níž mohou objevit lásku, naplnit svůj život a nenechat se pohltit prázdnotou.
Velikonočním poselstvím městu zahájili své setkání mladí lidé v Plzni při křížové cestě o dvanácti zastaveních centrem západočeské metropole. Silným zážitkem bylo její zakončení v podání herců, kteří ztvárnili Ježíšovo ukřižování a sejmutí z kříže. Mladí si mohli vybrat z bohaté nabídky workshopů s tématem lásky k bližním – například z hlediska misijní činnosti, partnerských vztahů či ekologie.
Pražská mládež se sešla v salesiánském středisku v Kobylisích. 400 mladých lidí z Prahy a okolí se po katechezi biskupa Karla Herbsta rozešlo do všech koutů místního centra, aby naslouchali a debatovali o tématech, která je pálí – drogy, okultismus, čistota vztahů, bioetika, média, ale také o tom, zda je Kristus skutečně jedinou cestou ke spáse. Mezi přednášejícími nechyběli kardinál Miloslav Vlk či biskup Václav Malý.
(Podle zpravodajů) 
 

Už minulý čtvrtek se několikatisícový zástup mladých lidí římské diecéze sešel v Aule Pavla VI. a následně v bazilice sv. Petra, aby v rámci Světových dnů mládeže slavil kající pobožnost spolu se svým biskupem, papežem Benediktem XVI. Svatý otec vyzval mladé lidi, aby jejich láska byla znamením tomuto světu. Během setkání bylo pro římskou mládež k dispozici přes 260 kněží ke svátosti smíření. Do jedné zpovědnice usedl také papež. Celé setkání se neslo v duchu tiché, pro Italy nezvyklé, atmosféry. Svatý otec Benedikt XVI. působil radostným dojmem a radost byla cítit i v jeho hlase.
ŠTEFAN BRINDA, Řím


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou