26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Al-Káida chce zabít papeže

19. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/38 Když zpověď 'nestačí', 19.9.2006

Benedikt XVI. sotva mohl tušit, jakou odezvu bude mít pár vět byzantského císaře Manuela II. Paleologa, kterého citoval ve své přednášce v Řezně v úterý 12. 9. Jak informovala některá média, Vatikán je očividně zaskočen prudkou reakcí muslimských zemí.

„Ukaž mi, co nového přinesl Mohamed, a nalezneš pouze věci špatné a nelidské, jakou je jeho direktiva šířit mečem víru, kterou hlásal.“ Tato slova vytržená z kontextu silně pobouřila muslimský svět. Útoky na křesťanské kostely na západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy nebo v Iráku, rozsáhlé protesty proti papežovi v muslimských zemích, dožadování se omluvy. Taková byla bezprostřední reakce na papežova slova. Přední islámský duchovní Somálska Hasan Malín vyzval k zabití papeže a podobnou výzvu odvysílala na soukromé italské televizní stanici také teroristická organizace Al-Káida. Podle italských médií byla po návratu Svatého otce z Německa v zemi zvýšena pohotovost proti teroristickým útokům.
„Papež neměl v úmyslu dotknout se cítění muslimů, protože respektuje islám a podporuje dialog s muslimy. Naopak, v promluvách Svatého otce se zřetelně objevuje napomenutí obrácené k západní kultuře, aby se vyvarovala pohrdání Bohem a cynismu, který považuje výsměch posvátnému za projev svobody,“ uvedl vatikánský tiskový mluvčí P. Federico Lombardi. Dodal, že Svatý otec chtěl odsoudit náboženskou motivaci násilí a vyzvat k otevřenému a čestnému dialogu. (tiskové prohlášení k situaci stejně jako znění papežova projevu v Řezně najdete na http://tisk.cirkev.cz).
K situaci se vyjádřil také český prezident Václav Klaus, který označil reakce muslimského světa za přehnané: „Co o papežových jiných projevech a textech vím, tak bych se velmi divil, kdyby se pustil do něčeho, čím by chtěl vědomě popíchnout tuto část světa,“ řekl.
Podle agentur připravila kab
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou