26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Adventní věnec si připravili sami

1. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/49 Tomáš Špidlík, 1.12.2009

Když se minulou sobotu rozzářila na jasném nebi první hvězda, začala podle dávného zvyku i v naší vlasti adventní doba. Řada farností se na ni také letos připravila společnou tvorbou rodinných adventních věnců.

Mezi prvními se k jejich výrobě sešly už v pátek odpoledne děti v obci Deblín nedaleko Tišnova. Ve vstupní hale fary byly připraveny stoly s chvojím a přírodními ozdobami, které shromáždily maminky Jana Klusáková a Markéta Weiglová. Obě také chystají výstavu betlémů a připravují i vánoční besídku. „Pátky v naší farnosti patří dětem. Po setkání na faře vždy následuje mše svatá, kde mají i ti nejmenší důležitou roli,“ vysvětluje správce farnosti P. Oldřich Chocholáč. A zatímco ze sousedního sálu zaznívají tóny sborové zkoušky, děti postupně dotvářejí svá dílka. Ty menší s pomocí maminek, sedmiletý Filip si ale na věnec troufl sám – i ozdoby v podobě neloupaných burských oříšků nalepených na stuhách si vymyslel a přinesl. „Jen ty svíčky mi tam bude muset dát maminka, nějak mi to nedrží,“ připustil malý umělec.

S VŮNÍ CHVOJÍ I DŘEVA Z KRBU

„Je to naše první akce tohoto druhu a už tak úspěšná,“ pochvaluje si Lenka Pohlová, organizátorka sobotní společné výroby adventních věnců na faře v Boskovicích. „Během prvních dvou hodin se tady shromáždilo nečekané množství lidí, velkých i malých; počet hotových věnců se blíží padesátce. A to ještě někteří lidé určitě přijdou,“ konstatuje Lenka Pohlová. Všechny místnosti klubu voní chvojím a dřevem praskajícím v krbu, na stolech lákají talíře s cukrovím, které hospodyňky přinesly pro dobrou pohodu zúčastněných. Z kuchyňky zase voní káva a exotické čaje. „Je to právě rok, co byly tyto prostory přestavěny z bývalého hospodářství,“ vysvětluje další z boskovických maminek Martina Odehnalová. „Tady se scházíme rádi, s dětmi i bez nich, jedna akce střídá druhou. Už se také blíží naše farní zabíjačka,“ těší se paní Odehnalová.

Věnce zdobené vizovickým

Na pětadvacet lidí si přišlo v sobotu vyrobit adventní věnec také na faru u kostela sv. Máří Magdalény v Přerově-Předmostí. Adventní tvořivé odpoledne zde uspořádalo Centrum pro rodinu Ráj z Pavlovic u Přerova. „Věnce zdobíme tradičním vizovickým pečivem. Připravila jsem dvě kila těsta, nyní z něho budeme vyrábět různé tvary – andělíčky, rybičky, holubičky a ozdoby na svíčky,“ vysvětluje koordinátorka odpoledne Veronika Zapletalová. „Technika zdobení pomocí vizovického pečiva je moc krásná, ale zdlouhavá. Účastníci si své výrobky musí vzít po vytvoření domů a nechat je sušit několik hodin v troubě. Pak si je teprve mohou připevnit na adventní věnec,“ doplňuje Veronika Zapletalová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou