16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Aby přijaly zodpovědnost za život svůj i dítěte'

20. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/12 Muži a ženy v kostele, 20.3.2007

V neděli 25. března slaví církev Den modliteb za úctu k počatému životu a nenarozené děti. Jednou z organizací, které se snaží v této oblasti konkrétně pomáhat, je také Nadační fond Betlém nenarozeným.

Už v červnu letošního roku by měl být zkolaudován Dům pro těhotné matky, které se po početí dítěte ocitly v tísni. Katolický týdeník již o tomto zařízení, jehož adresa je kvůli ochraně maminek i dětí utajená, informoval. „Dodělávají se zde poslední úpravy, připravujeme zázemí pro dobrovolníky, pracujeme na zahradě. Hotová je kuchyně i pokoje pro maminky,“ vypočítává Pavla Glogarová, vedoucí poradny Cesta těhotenstvím, z níž budou ženy do domu putovat. „Poradna je v Ostravě a přicházejí tam maminky, které zastihlo nečekané nebo nechtěné těhotenství a nemají zázemí v rodině. Nejdříve se snažíme pomoci v poradně, aby žena mohla zůstat ve svém přirozeném prostředí. V případě, že to nebude možné, budeme moci nabídnout pobyt ve zmíněném domě. Tam pak může maminka pobývat po dobu těhotenství a až do roku věku dítěte,“ vysvětluje Pavla Glogarová. Již během pobytu v domě budeme hledat další možnost bydlení. „Vlastní byt, podnájem, nebo návrat do původní rodiny a prostředí, pokud se tam ovšem změní situace,“ zdůrazňuje vedoucí poradny a dodává: „Pro nás je důležité pomoci dítěti, aby mohlo žít, když už žije. Chceme, aby maminka měla alternativu k interrupci, ke které může být nucena, a pomoci ženám, aby přijaly zodpovědnost za život svůj i dítěte.“
Dům bude otevřený sedmi ženám z celé republiky, protože lidé z Cesty těhotenstvím spolupracují i s jinými poradnami, případně za maminkou ve svízelné situaci dojedou.
(mach)
Více informací lze nalézt na vložené inzerci nebo na www.nfbetlem.cz. Tématu se bude věnovat také příští číslo rodinné přílohy Doma.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou