16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dokumenty o komunismu na školách

21. 11. 2005

|
Tisk
|

Po českých a moravských školách se rozběhl projekt společnosti Člověk v tísni nazvaný „Příběhy bezpráví – komunistické Československo“. Přináší 16 dokumentárních filmů různých režisérů, např. Pavla Štingla, Milana Maryšky, Heleny Třeštíkové nebo Olgy Sommerové. Po projekcích následují besedy s hosty, kteří komunistické bezpráví zažili na vlastní kůži.

Vydání: 2005/48 Křivda a uzdravení, 21.11.2005, Autor: Radek Gális

Projekt, který odmítlo podpořit ministerstvo školství, se koná za přispění Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a Národního filmového archivu. Organizátoři oslovili 4 800 škol, ke spolupráci se jich přihlásilo 330. „Pedagogové na školách nebyli lustrováni a od mnohých se nedá očekávat, že by objektivně informovali o nedávné minulosti. Mnozí se oprávněně obávají, že debata o událostech se může změnit v debatu nad jejich konkrétními životními postoji,“ říká ředitel projektu Karel Strachota, který vyzdvihuje zejména besedy s pamětníky. „Při každém setkání s politickými vězni si uvědomím, že mezi námi ještě žijí lidé, kterým se nedostává zasloužené pozornosti a úcty. Tito stateční lidé prošli neuvěřitelným peklem a zůstávají nezlomeni. Strašně mě mrzelo, že když se hlasovalo o Největšího Čecha, nikdo z nich se neobjevil ani v širší nominaci. Jako bychom na ně úplně zapomněli.“

Slavnostního zahájení celého projektu se začátkem listopadu v pražském kině Perštýn zúčastnil i ThDr. Oto Mádr, kterého zájem mladých lidí o dokumenty potěšil. „Jde o to, aby se mladí neztratili v nějaké mlze či v příznivém a zábavném prezentování strašných let lhaní a vraždění,“ říká teolog, který byl komunistickým režimem ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí. „V mém veřejném procesu s katolíky byli dva mladí vysokoškoláci odsouzeni k smrti a popraveni,“ připomíná Mádr. „Tlak na člověka byl tehdy strašný. Málokdo byl tak obdarován, že se rozhodl jasně – buď, anebo. Mně se to podařilo, ale přiznám se, že ty nejkrutější metody na mě neuplatnili,“ říká Mádr. Zároveň dodává: „Chápu i ty, kteří byli na druhém břehu a poslušně pracovali pro negaci a smrt. Mnozí z nich se probudili až tehdy, když nás poznali v kriminále, kam se také dostali. Byli to političtí konvertité a nezřídka bylo jejich obrácení spojeno s konverzí ke křesťanství. Oslovilo je, když viděli, že my trváme na svém za každou cenu, protože Bůh je někdo, kdo si zaslouží třeba i oběť života. Vedli jsme spolu důvěrné rozhovory. Ukázalo se, že být křesťanem není nuda. Že je to báječný život, i když tvrdý.“ Oto Mádr let strávených ve vězení nelituje. „Jak bych mohl! Považuji je za veliký dar!“ (Více informací najdete na této internetové adrese.)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou