26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dokumentaristé prý našli Ježíšův hrob

7. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/10 Exorcisté, 7.3.2007, Autor: Kateřina Beščecová

Chrám Božího hrobu stojí v místech biblické Golgoty, kde byl podle křesťanské tradice Ježíš ukřižován, uložen do hrobu a vstal zmrtvých, již od 4. století. Najednou však na veřejnost vystupuje tým kanadských dokumentaristů, který tvrdí: „Našli jsme Ježíšův hrob.“

V jeskyni, nacházející se na jeruzalémském předměstí Talpiot, bylo již v roce 1980 objeveno deset sarkofágů, starých zhruba 2000 let, s nápisy „Ježíš, syn Josefův“, „Juda, syn Ježíšův“ a „Marie“. Nyní však přicházejí kanadští dokumentaristé s „převratným“ snímkem nazvaným „Ježíšova pohřební jeskyně“, který podle nich dokazuje, že tento hrob je skutečně Ježíšův, a co víc, že měl Ježíš syna.
„Film nositele Oskara (za Titanic) Jamese Camerona, který představí výsledky známých archeologů, znalců Bible a expertů na DNA, by mohl otřást základy křesťanské víry,“ říká upoutávka na dokument, který vznikal zhruba tři roky a poprvé byl představen začátkem minulého týdne v New Yorku.

POCHYBNÝ OBJEV
Archeologové však objev označují za pochybný a vědecky naprosto nepodložený. Izraelský archeolog Amos Kloner, který se sám na vykopávkách v Talpiotu podílel, interpretaci kanadských dokumentaristů zásadně odmítá. „Je to pouhá shoda jmen,“ říká. Tato jména totiž byla v tehdejší době velmi rozšířená. Podobně se prý v roce 1991 našla jiná hrobka, s nápisem „Kaifáš, velekněz“. Kloner poznamenává, že Ježíš i všichni jeho příbuzní pocházeli z Galileje a k Jeruzalému neměli vazby, proto je nepravděpodobné, že by se zde nacházel jejich hrob. Pohřební jeskyně podle něj patřila židovské rodině střední nebo vyšší třídy v prvním století.
Lawrence Stager, profesor izraelské archeologie na Harvardské univerzitě, kritizoval dokumentaristy, že jen využili myšlenku, kterou vyslovil autor románu Šifra mistra Leonarda. „Tolik tvrzení najednou působí vykonstruovaně,“ komentoval film profesor Dieter Vieweger, biblista z německého Wuppertalu. „Na nových odhaleních není nic vědeckého. Skrývají se za nimi pouze komerční zájmy,“ uvedl pro katolickou zpravodajskou agenturu SIR františkán P. Michele Piccirillo, jeden z hlavních


PODEZŘELÉ DŮKAZY
„Pokud by víra křesťanů byla vyvrácena tak chabými důkazy, jaké předložili tvůrci dokumentu, pak by byla skutečně velice chatrná. Víra křesťanů stojí na tom, že Ježíš žije a mnozí se s ním setkali, což je ovšem skutečnost přesahující možnosti evidence jakékoliv vědy,“ říká Mireia Ryšková z Katedry biblických věd KTF UK. Dodává, že lidé někdy rádi slyší legendy o tom, že Ježíš měl syna, ale žádná tradice o takových věcech nemluví. „Tvůrci možná chtějí dokázat, že jsme si celé náboženství vymysleli, ale to je nemožné,  protože křesťané od počátku - a zvláště pak badatelé v novověku - vyvinuli veliké úsilí, aby všechny pochybnosti prozkoumali. Seriózní bádání opírající se o skutečné argumenty se k takovým senzacím, které mají v ruce jen pár v té době rozšířených jmen, nepropůjčí. Když někdo vytáhne takovou novou teorii nebo nález, je to více než podezřelé.“ Dodává, že snaha zpochybnit zmrtvýchvstání se datuje už od 1. stol. n. l. (viz Mt 28,11nn).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou