16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dny Bible 2010

26. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/44 Mládí a smrt, 26.10.2010

Tak jako každoročně vyhlašuje i letos Česká biblická společnost spolu s křesťanskými církvemi v České republice sbírku na biblické překlady v chudých zemích celého světa.

Již poosmnácté se uskuteční sbírka Dny Bible, jejíž výtěžek bude tentokrát směřovat nejen do Afriky, ale také na zemětřesením zničené Haiti. Díky všem dárcům tak budou moci pokračovat překlady Písma v Ghaně a Angole, Haitská biblická společnost využije finančních darů k vytištění Biblí pro lidi postižené přírodní katastrofou. Pokud se podaří shromáždit více prostředků, budou určeny na podporu projektů v Malawi a Sieře Leone. Je to stěží uvěřitelné, ale stále existují miliony lidí, především v Africe, do jejichž jazyka dosud nebyla Bible přeložena. Mnoho podstatného z biblického textu jim tak zůstává skryto. Rádi bychom tímto způsobem nejen pomohli překladatelským snahám, ale také připomněli význam Bible pro každého křesťana a podpořili její šíření.

Angola

Angola je stát, který najdeme na jihu Afriky u pobřeží Atlantiku. Hlavním městem je Luanda. Od 15. století byla země kolonií Portugalska, dnes je samostatnou republikou. Kromě oficiální portugalštiny mluví domorodci různými bantuskými jazyky, převládají zde tři hlavní etnické skupiny – Ovimbundu, Kimbundu a Bakongo. Poměrně velkou menšinu tvoří kmeny Sanů (dříve nazývaných Křováci) na jihovýchodě země. Většina země leží na vnitrozemské náhorní plošině, ve výšce kolem 1 500 metrů nad mořem. U pobřeží a na severozápadě Angoly se rozprostírají nížiny. V roce 2002 byla ukončena čtvrt století trvající občanská válka a země se od té doby stabilizuje. Její nerostný potenciál je velký, kromě ropy byly nalezeny také zdroje zlata a diamantů. Díky těmto skutečnostem se válkami zdevastovaná ekonomika pomalu zvedá. Většina obyvatel se živí tradičním zemědělstvím, ovšem k potravinové soběstačnosti Angoly to v současné době nestačí. Česká republika se snaží této zemi dlouhodobě pomoci právě v rozvoji a zefektivnění zemědělství.

 Ekumenický překlad celé Bible pro prvočtenáře do jazyka umbangala. Projekt byl zahájen v lednu 2010 a potrvá do konce roku 2024.

Ghana

Ghana je západoafrickým státem, který také leží při pobřeží Atlantského oceánu, ovšem severněji, v Guinejském zálivu. Hlavním městem je Accra. S Angolou má Ghana společného kolonizátora – Portugalce. Ti však byli po válečném konfliktu vyhnáni Brity, a od roku 1901 se tak země octla pod britskou nadvládou. V současné době je Ghana samostatnou parlamentní republikou. Kromě úřední angličtiny se zde mluví více než padesáti jazyky a nářečími. Většinu země tvoří nížiny, pohoří se nacházejí spíše na severu. Na řece Voltě leží stejnojmenná přehradní nádrž, patřící k největším na světě. V této souvislosti pak jistě nepřekvapí fakt, že Ghana je především zemí zemědělskou, která vyváží kakao, kokos, ananas, kávu a další plodiny.

 Překlad Bible do jazyka dagaare. Projekt Ghanské biblické společnosti byl zahájen v roce 2009, jeho ukončení je plánováno na rok 2021. V roce 2010 by mělo být přeloženo jedno z evangelií.

Haiti

Haiti je nejchudší zemí západní polokoule. Leží v Karibiku v souostroví Velké Antily. Jediným jejím sousedem je Dominikánská republika, která leží na témže ostrově zvaném Hispaniola. Hlavním městem je Port-au--Prince, známé díky nedávné přírodní katastrofě. Ostrov byl objeven Kryštofem Kolumbem, ten ho také nazval „Malým Španělskem“ – latinsky Hispaniola. Ostrov se stal španělskou kolonií a původní obyvatelé (Indiáni) byli již v 16. století vyvražděni. Na severozápadě ostrova se v 17. století usadili francouzští piráti, a ostrov tak dostal dva kolonizátory. Další historie ostrova je již historií dvou odlišných držav, později samostatných zemí. Za zmínku stojí ještě okupace Haiti USA v letech 1915–1934. Země je zmítána politickou nestabilitou a střídáním diktatur. Od roku 2004 je Republika Haiti pod dohledem OSN. Oficiálními jazyky jsou francouzština a haitská kreolština. Potravinově je země nesoběstačná, vyváží kávu a kakao. Zhruba 80 procent obyvatel žije pod hranicí chudoby.

 Haitská biblická společnost se bezprostředně po zemětřesení zapojila jako jedna z prvních do humanitární pomoci. Měla k tomu ideální příležitost díky Spojeným biblickým společnostem. Biblické společnosti jednotlivých zemí totiž poskytly prostředky a díky sousední Biblické společnosti v Dominikánské republice sem mohla být pomoc dopravena po zemi. V první fázi byly přiváženy deky, léky a pitná voda. Momentálně Haitská biblická společnost zajišťuje potravu duchovní – tiskne a distribuuje Bible. Tisk a distribuci Biblí na Haiti letos podpoří také Česká biblická společnost.

Sbírka

Pokud získáme více prostředků, než bude třeba k zajištění zmíněných projektů, poskytneme podporu také překladatelským pracím v Malawi a Sieře Leone. Věříme, že budeme moci stejně jako v předchozím roce podpořit všech pět projektů. Loni to byly překlady v Ugandě, Gabunu, Burkině Faso, Tanzanii a Zambii. Prostřednictvím Spojených biblických společností poukázala Česká biblická společnost africkým biblickým společnostem celkovou částku 1 599 852 Kč. Česká biblická společnost děkuje všem, kteří přispějí na překlady Bible v chudých zemích celého světa darem nebo modlitbou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou