16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dlouhé čekání a nejistota migrantů

11. 1. 2005

|
Tisk
|

Světový den migrantů a utečenců slaví církev vždy druhou neděli po slavnosti Zjevení Páně. „V tento den se modlíme za všechny ty, kdo byli z nějakého důvodu nuceni opustit své domovy a vydat se do světa hledat střechu nad hlavou a práci. Kromě modlitby se doporučuje, abychom se ohlédli kolem sebe a zjistili, jestli můžeme těmto lidem pomoci i nějakým jiným způsobem (finančně, radou, pohostinností). Je to v souladu s požadavkem evangelia, ve kterém se Ježíš ztotožňuje s hladovým, nahým, vězněným, ale i pocestným,“ vysvětluje řeckokatolický biskup Ladislav Hučko, předseda Rady ČBK pro Romy, menšiny a migranty.

Vydání: 2005/3 Falešné pocity viny, 11.1.2005, Autor: Radek Gális

 

Uprchlické tábory v České republice ještě loni na jaře praskaly ve švech. Dnes jsou poloprázdné. Uprchlíkům se totiž od 1. května 2004 ztížila možnost žádat v České republice o azyl. I u nás začala totiž platit nová pravidla, vyplývající ze sjednocování azylové politiky zemí Evropské unie.

Kdo přichází do Česka přes Polsko nebo Slovensko, je vrácen zpátky, aby o azyl žádal tam. Kdo požádá o azyl v jedné zemi EU, smí požádat o azyl v jakékoli jiné až po letech. A protože uprchlíci vědí, že větší šanci na získání azylu mají v Rakousku a Německu, chtějí se dostat do těchto „zaslíbených zemí“ rovnou.

Cizinec, který je ve své zemi pronásledovaný, může požádat o azyl už na hranicích. V přijímacím středisku Vyšní Lhoty u Frýdku-Místku s ním sepíšou důvody jeho žádosti a musí zde prodělat zdravotní prohlídku a karanténu. Pak čeká na rozhodnutí, zda splňuje kritéria k udělení azylu. Jsou dána mezinárodními dohodami a říkají, že azyl může dostat člověk pronásledovaný doma z rasových, politických nebo náboženských důvodů. Válka či hladomor pro udělení azylu nestačí. Uprchlík pak čeká na rozhodnutí v některém z desítky pobytových středisek, kde má zdarma ubytování, stravu i lékařskou péči. Děti chodí do školy. Dospělí dostávají už víc než dvanáct let stejné kapesné – 12 korun na den, děti polovinu. Žadatel nesmí první rok pracovat. Někdy se o udělení azylu rozhodne do devadesáti dnů, jindy čeká žadatel v nejistotě i tři roky. Dlouhé čekání v táboře a nejistota z budoucnosti vyvolávají u mnoha uprchlíků psychické problémy a zkratové chování. Uprchlík smí bydlet i v soukromí a tři měsíce může dostávat dávky až do výše životního minima. Když azyl získá, má nárok na byt či ubytování v integračním středisku. Po pěti letech pak může dostat občanství.

Většina žadatelů však s žádostí o azyl neuspěje. Podle statistik Ministerstva vnitra České republiky požádalo v roce 2003 o azyl 9638 lidí, z nichž jej obdrželo 182 osob. Do konce září 2004 bylo žadatelů 4406. Běženci pocházejí hlavně z Čečenska, ale také z Afghánistánu, Běloruska či Arménie. Neúspěšní žadatelé se mohou odvolat a podat stížnost, ale ta je většinou nevyslyšena. V tom případě musí opustit Českou republiku. Jenže mnozí zpátky nemohou, protože se bojí o život svůj či člena rodiny, nebo už doma všechno prodali a nemají se kam vrátit. Tak žijí v Česku bez legálního povolení k pobytu, dokud je nepřistihne policie a nevyhostí je. Další při cestě za novým domovem pak znovu nelegálně překračují hranice a doufají, že v jiné zemi snad už budou smět zůstat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou