26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Dítěti se hledají rodiče, nikoliv rodičům děti'

9. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/19 Skauti včera dnes a zítra, 9.5.2007, Autor: Jiří Macháně

Před časem jsme přinesli informaci o těžce nemocném pětiletém klučinovi, který za svůj život kvůli vážné střevní chorobě nezažil nic jiného než nemocnici. A jak to s jeho osudem vypadá nyní?

„Na základě vašeho článku se ozvalo pět rodičů, kteří připadali v úvahu a kteří dostali kontakt na mě i na poradnu sociální pediatrie,“ říká její vedoucí MUDr. František Schneiberg a dodává: „S jedněmi jsme pak začali pracovat dál. Musíme ale postupovat velmi opatrně. Saša žije v nemocnici, znamená to pro něj ,jít domů‘ a není možné ho jen tak odvést pryč,“ vysvětluje Schnei- berg. Jak říká, za chlapcem už začali potenciální rodiče jezdit na návštěvy. „Rádi bychom, aby přijeli i se svými čtyřmi dětmi – aby se spolu mohli víc seznámit,“ doplňuje. Podle jeho slov se nyní čeká na souhlas sociální pracovnice, aby mohl Saša vyrazit na návštěvu rodiny na jeden den. „Jeho situace je složitá nejen psychologicky, ale i z medicínského hlediska. Potenciální rodiče jsou postupně informováni například o speciální stravě i její přípravě. Rodina začíná pomalu získávat reálnější obraz,“ říká František Schneiberg. Jak ale dodává, vše je na na dobré cestě a všichni doufají, že to pro malého Sašu dobře dopadne. „Pětiletý Saša je svéráznou postavičkou: je velmi šikovný, chytrý a miláček všech – takže i trochu rozmazlený. Není zvyklý na kolektiv dětí, se kterým se teprve v posledních měsících sžívá ve školce, kam chodí. Má těžký start do života. Jsem sám překvapený, jak je na tom mentálně dobře, perfektně mluví, má výborný spontánní sociální kontakt. Je šťastný, když může jet tramvají, ale například se bojí zvířat. Je zkrátka ošizený o mnoho věcí, s nimiž se jiné děti běžně potkávají v okolním světě,“ popisuje Sašův dosavadní život MUDr. Schneiberg.
O rodině, která se chce Saši ujmout, zatím nechce příliš hovořit. „Jsou to čtenáři Katolického týdeníku, mladí manželé – paní v domácnosti, pán podniká a žijí na vesnici,“ prozrazuje doktor Schneiberg. Jak říká, čeká je ještě dlouhá cesta, než bude Saša „jejich“.
Článek, který vyšel v KT, byla podle jeho slov pro toto dítě poslední šance. V jiných případech je proti tomu, aby se děti nabízely touto formou. „Dítěti se hledají rodiče, nikoliv naopak. Stát se osvojitelem či pěstounem není citová záležitost, ale racionální rozhodnutí, ke kterému musí člověk dozrát a na něž musí být všestranně připraven,“ uzavírá František Schneiberg.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou