26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dar rozpoznat potřebné

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/11 Konec světa, 6.9.2004, Autor: Šimon Novák

DÍVČÍ KATOLICKÁ ŠKOLA NAŠLA ÚTOČIŠTĚ U SVATÉ ANEŽKY
Na svátek Anežky České, dne 2. března, uctili členové řádu křižovníků s červenou hvězdou památku své zakladatelky a slavné české světice. V současné době jich je celkem 19, někteří z nich působí jako kněží v nemocnicích. Tradiční špitální a charitativní činnost v míře dřívějších dob dnes křižovníci sice nerealizují, v prostorách jejich kláštera na Starém Městě pražském v Platnéřské ulici však na počátku 90. let našla útočiště Dívčí katolická škola, která je jakousi záchytnou sítí pro dívky, jež by na jiném typu školy neobstály.


'Škola je dvouletá, dívky zde mohou získat osvědčení v oborech šička, pomocná kuchařka či pečovatelka,' přibližuje školu její ředitel Luboš Hošek. 'Některé dívky mají třeba i dobré předpoklady pro studium, ale zase to mají špatné doma, pokud nějaké doma vůbec mají.' Jinak zde je řada dívek se zdravotním handicapem - jsou nevidomé, na vozíčku či mají potíže vnitřní (mentální opožděnost, autismus aj.).

CESTA CÍRKVE K LIDEM
'Jsme církevní škola. U přijímaček se neptáme, zda je dívka věřící, či nevěřící (obvykle jsou z nevěřících rodin), ale křesťanská výchova je na této škole povinná,' říká ředitel Hošek. Podle něj je právě školství (vedle zdravotnictví a charity) jednou z hlavních cest, po nichž se může církev v našem prostředí dostat k lidem.

'Jedno z nejdůležitějších charismat církve vidím ve schopnosti rozpoznat ve společnosti tu skupinu lidí, která není zachycena v tzv. sociální síti. Tato schopnost je pro mě znamením působení Božího Ducha v církvi,' říká Luboš Hošek.

'Svatá Anežka svým životem naplnila dvě přikázání lásky - k Bohu a k bližnímu. Vlastně díky ní zde dnes dívčí škola působí. Existence našeho řádu i této školy je důkazem, že v církvi jsou stále lidé, kteří po Anežčině vzoru dokážou druhému nezištně podat ruku,' říká převor kláštera Martin Pastrňák OCr.

Dívky mohou získat osvědčení také v oboru pomocná kuchařka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou