26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtyřicetiletá tvorba Jindřicha Štreita

20. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/12 Muži a ženy v kostele, 20.3.2007

Slavnostní vernisáží v olomouckém Muzeu umění – Muzeu moderního umění byla začátkem března zahájena výstava Jindřich Štreit: Fotografie 1965–2005. Jak uvedla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová, jde o jednu z největších retrospektiv tohoto autora.

Diváci uvidí na 190 fotografií, které zachycují chronologicky Štreitovu tvorbu převážně z Bruntálska, kde umělec žije. První snímky jsou Těchanov z roku 1965 a baletka olomouckého divadla z raných 70. let, poslední z Bruntálska v létě 2005 a z rumunského Petrosanu na podzim 2005. Výstava je originální také svou instalací – menší formáty jsou umístěny po stěnách trojlodí muzea, přes čtyřicet velkých formátů je pak zavěšeno v prostoru – chybějí klasické výstavní panely. Expozici to dodává zvláštní duchovní rozměr a zůstává zachována architektonická čistota prostoru.
Výstavu už mohli vidět lidé v Ostravě a Bratislavě v loňském roce, kdy Jindřich Štreit oslavil šedesátiny a obdržel státní vyznamenání (medaili Za zásluhy). Z Olomouce má pak namířeno do Prahy, Českých Budějovic, Chebu, Opavy, ale také do Polska a Francie. „Myslím, že každá instalace je úplně jiná, ta olomoucká je mi však nejbližší. Každá retrospektiva vede k zamyšlení, protože se uzavřela jistá etapa v životě. Jde o to, aby to zamyšlení nebylo příliš dlouhé a člověku se podařilo zase začít. Proto mám na léto připravené čtyři nové projekty,“ říká fotograf Štreit.
Výstavu, která trvá v Olomouci do 13. 5., doplňují doprovodné akce: „pojízdná galerie“ – tramvajová souprava, v níž jsou k vidění Štreitovy fotografie a jeho sedmi studentů z opavského Institutu tvůrčí fotografie pod názvem Zaostřeno na dopravní podnik, a menší výstavy v galeriích Patro, Mona Lisa a v kavárně Café ´87 MU. V rámci projektu vychází také reprezentativní knižní monografie Jindřicha Štreita, která je připravena ve spolupráci s nakladatelstvím Kant.
(jej)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou