26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev se chystá na předsednictví Česka v EU

14. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/42 Pontifikát Pia XII., 14.10.2008

Na výraznější spolupráci s katolickou církví ostatních států Evropské unie (v oblasti kultury, školství, zdravotnictví, charity, ale i obrany) se chtějí v rámci nadcházejícího předsednictví České republiky v EU zaměřit biskupové české a moravské provincie. Shodli se na tom na dvoudenním 74. plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK), které se uskutečnilo minulý týden v klášteře kapucínů v Praze. Česko bude unii předsedat v první polovině příštího roku.

„Je důležité hledat to společné pozitivní, co se dá podpořit a udělat v Evropské unii. Zajímají nás například základní problematika EU, jakou je hodnota rodiny,“ uvedl arcibiskup olomoucký a předseda ČBK Jan Graubner. Podle něj se ČBK hodlá podílet také na doprovodných programech, jako jsou například koncerty, a poskytnout prostory zejména v době, kdy budou v ČR probíhat oficiální jednání unijních představitelů. Graubner uvedl, že kardinála Miloslava Vlka navštívil před několika dny vicepremiér Alexandr Vondra a hovořil s ním o zapojení církve do spolupráce při předsednictví.
Biskupové diskutovali ve věci příprav na předsednictví ČR v Radě EU také se členy předsednictva Ekumenické rady církví v ČR, kteří navštívili jednání ČBK. Téma předsednictví se například promítne v zaměření již tradičně pořádaných novoročních slavností a ekumenických bohoslužeb. V různých městech bude dále příležitost prezentovat život církví v rámci doprovodných programů ministerských konferencí.
Součástí zasedání ČBK, jehož zahájení se zúčastnil apoštolský nuncius v ČR Diego Causero, byla jednání o zahájení příprav oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které si Češi připomenou v roce 2013. Biskupové se shodli na tom, aby se již zahájily přípravy na oslavy tohoto jubilea, které je spojeno s historickými kořeny nejen našeho národa, ale i ostatních slovanských zemí. Bude vytvořena komise historiků, která připraví náměty tematických okruhů odborných konferencí.
Skupina mladých tvůrců komunitního systému www.signaly.cz pak biskupům prezentovala vývoj těchto webových stránek od jednoduché „nástěnky akcí“ v roce 2001 až k místu neanonymní diskuse a „virtuálního“ setkávání v roce 2007, které často vede k vytvoření reálného společenství. V letošním roce stoupl průměrný denní počet návštěv tohoto webu na 12 000.
(čbk, čtk, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou