26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev je v jižní Africe také 've hře'

30. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 30.6.2010, Autor: Martin T. Zikmund

I když fotbalisté JAR vypadli z dalších bojů o titul mistra světa, v pomyslném žebříčku návštěvnosti křesťanských kostelů se Jihoafričané řadí k těm „nejúspěšnějším“ zemím světa. O jejich „síle“ svědčí i různorodé aktivity jednotlivých církví při fotbalovém mundialu – akci, která je považována za jednu z největších, jakou kdy africký kontinent zažil. Křesťané jí věnují přiměřenou pozornost, a to z různých hledisek.

„Červená karta obchodu s lidmi“ – takto fotbalově zní název kampaně, kterou katolická církev ve spolupráci s policií spustila po celou dobu mistrovství světa ve fotbale, když mimo jiné nechala po celé zemi vylepit na patnáct tisíc plakátů s tímto sloganem. Především však tato kampaň zajišťuje, že tisíce dobrovolníků dohlíží na bezpečnost dětí. „Každý rok zmizí v Jihoafrické republice několik stovek dětí,“ nechala se slyšet vedoucí organizace zaměřené na boj proti obchodu s lidmi Melanie O‘Connorová. V posledních měsících se prý aktivita gangů, které vyhledávají děti a mladistvé pro pornografický průmysl, ještě zvýšila. „Je zde i souvislost s fotbalovým mistrovstvím světa,“ tvrdí O‘Connorová, „ale naší kampaní jsme přiměli úřady k aktivitě a hodně se toho udělalo.“ Únosci podle ní číhají na své potenciální oběti zejména před školami. Kromě toho lákají mladé lidi na údajně skvělé brigády a zvou je na soutěže krásy. Pokud teenageři lest neprohlédnou, slehne se po nich zem.

OSTATKY SV. TEREZIČKY

Jiná kampaň katolické církve v době mistrovství nese rovněž příznačný název – „Církev ve hře“. Jihoafrické charitativní organizace se různorodou prezentací své činnosti snaží představit fotbalovým fanouškům a návštěvníkům JAR z celého světa projekty na pomoc chudým a nemocným, jež by bez podpory ze zahraničí zkolabovaly. Tato zahraniční pomoc probíhá nejen na úrovni finanční a personální, ale i duchovní. Dokladem toho je, že minulý týden byly do jižní Afriky převezeny ostatky sv. Terezie z Lisieux, které zde budou po zbylou část mistrovství vystaveny v různých chrámech a nakonec v katedrále Krista Krále v Johannesburgu. Více informací lze nalézt na www.sttheresesouthafrica 2010.com. Spoluorganizátor této akce P. Vusi Sokhela vyjádřil naději, že se sv. Terezička stane vzorem pro mladé lidi. „Neboť my zde v jižní Africe žádné světce nemáme,“ dodal. Snad ale prý jednoho dne budou moci být relikvie nějakého jihoafrického světce poslány naopak do Francie.

VUVUZELA OD BAPTISTŮ

Aktivitou jiného druhu se může vykázat jihoafrická denominace baptisté z Nazaretu. Té se nedávno podařilo prokázat, že je „objevitelem“ vuvuzely, což po vleklém sporu uznali i majitelé firmy, která má ochrannou známku na výrobu těchto bzučících trubek – a nyní baptistům zaplatí finanční kompenzaci. Trubka se totiž stala symbolem fotbalového šampionátu a její výroba a prodej přináší obrovské zisky. Zástupci jihoafrických baptistů uvádějí, že nástroj začal poprvé používat při náboženských obřadech jejich zakladatel Izajáš Shembe v roce 1910.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou