26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čínský kardinál proti kompromisům

20. 6. 2017

|
Tisk
|

Kardinál Joseph Zen Ze-kiun SDB, emeritní hongkongský biskup (85), navštívil v uplynulých dnech Prahu. Někdejší člen papežské komise pro otázky čínské církve je na cestě po Evropě, aby přitáhl pozornost k situaci čínských katolíků.

Vydání: 2017/25 Boží tělo nad městem, 20.6.2017, Autor: Alena Scheinostová



„Kardinál Joseph Zen chce poznat země, jejichž církevní představitelé se postavili proti komunistické diktatuře. Začal tedy v Praze, což znamená i poctu kardinálu Josefu Beranovi. Pokračuje do Maďarska kvůli kardinálu Józsefu Mindszentymu a pak vzdá hold polskému primasi tisíciletí, kardinálu Stefanu Wyszyńskému,“ popsal hostitel kardinál Dominik Duka. Návštěvu čínského kolegy očekával několik měsíců, než ji zdravotní stav Josepha Zena dovolil. Čínský kardinál navštívil i pražské spolubratry salesiány a v neděli pak sloužil mši v katedrále sv. Víta. Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.
„Považoval jsem za určitou symboliku, aby zde mši celebroval tento muž církve, který statečně pozvedal svůj hlas na obranu svobody a patří k význačným členům kardinálského kolegia,“ připomněl Dominik Duka. „Jeho současná cesta po střední Evropě je také symbolické vyjádření přání, aby církev v těchto dnech nezapomínala na bratry a sestry, kteří jsou pronásledováni, a zasazovala se za jejich obranu,“ ohlíží se za návštěvou pražský arcibiskup.
Kardinál Zen přijal kněžské svěcení roku 1961, působil jako provinciál salesiánů pro Čínu a v letech 1989 až 1996 vyučoval v několika čínských seminářích. Biskupem v Hongkongu byl od roku 1996. Několik let zasedal i ve třicetičlenné papežské komisi pro záležitosti církve v Číně, kterou založil Benedikt XVI. V současnosti se Joseph Zen netají kritikou vůči současné vatikánské politice sbližování s komunistickou Čínou.
Loni na podzim byly zveřejněny informace o chystané dohodě Vatikánu s čínskou vládou. Podle sdělení vatikánského státního sekretáře kardinála Pietra Parolina deníku Avvenire si Svatý stolec přeje „vidět v blízké budoucnosti, aby se podzemní a oficiální čínská církev smířily, přijaly, darovaly si a přijaly milosrdenství pro společné hlásání evangelia, aby bylo věrohodné“. V zemi totiž vedle podzemní katolické struktury věrné Vatikánu existuje oficiální Vlastenecké sdružení čínských katolíků pod přísnou kontrolou státu, které autoritu papeže odmítá. Katoličtí křesťané mohou oficiálně chodit pouze do vlasteneckých kostelů, kde nebývají výjimkou policejní kamery. Členové podzemní církve věrné Římu včetně tří desítek biskupů čelí pronásledování. Strana si nárokuje i výběr biskupů – dnes v Číně působí sedm biskupů vysvěcených bez souhlasu Svatého stolce. Právě jejich dodatečného uznání ze strany Říma se podle dostupných zpráv má týkat plánovaná dohoda.
Kardinál Zen však tuto dohodu striktně odmítá. „Především si musíme položit otázku: Změnili se komunisté v Číně? Ne. Stále chtějí kompletně kontrolovat církev. Z jejich strany nevidím žádný náznak ústupku. Svatý stolec povzbuzuje ke kompromisu, ale spíše by měl nabádat k tomu, abychom byli odvážní,“ prohlásil kardinál v rozhovoru pro slovenský magazín Postoj. Přiblížil také, jak si sám představuje budoucnost čínské církve. Vláda podle něj slyší pouze na odvahu. „V Číně platí, že když je silná komunita, vláda je opatrná,“ poukázal.
„Mluvíme o podzemní církvi, ale to znamená jen, že není uznaná vládou. Vláda může její členy potrestat, dát do vězení, zabít, ale nedělá to vždy. Na severu Číny jsou komunity, které mají kostel – velkou budovu! Mají biskupa, který je sice střídavě na svobodě a za mřížemi, ale má svoji katedrálu. V Šanghaji je podzemní církev velmi silná. Mše svaté mají po domech. A vláda o tom ví,“ vylíčil čínský duchovní. Proto doufá, že papež od dohody s komunistickou vládou ustoupí a případný dialog naváže znovu, až k němu bude ochotná i čínská strana. „Žádný totalitní režim není věčný,“ připomněl ještě a zakončil výmluvným příkladem: „Když jsem učil v semináři v Šanghaji, jednou za mnou domů přišla tajná policie. A příslušník mi povídá: Řekněte svým spolubratrům, když už mají tu mši, ať aspoň zavřou dveře! Všechno věděli, a nechali to tak. Když je přítomná síla, vláda se jí nepostaví.“
Podle současných odhadů je v Číně přibližně 80 milionů protestantů a 10–12 milionů katolíků. Komunistická strana má přitom jen 83 milionů členů. Počet křesťanů od 80. let narůstá ročně zhruba o 10 %, a tak by roku 2025 mohl dosáhnout 255 milionů. Čína by se tak stala zemí s nejvyšším počtem křesťanů na světě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou