16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chodové začali s opravou svého poutního místa

12. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/33 Srpen 68 - zásadní zlom i pro církev, 12.8.2008, Autor: Jiří Macháně

Barokní kapli sv. Vavřince na Veselé hoře, na strážním místě Chodů, halí z velké části lešení. Začíná totiž oprava tohoto významného poutního místa západních Čech. A díky štědrosti poutníků během tradiční svatovavřinecké pouti přibyly minulou neděli na tyto účely další peníze. Sbírku na zchátralou střechu odstartovala farnost právě před rokem speciální přílohou v Katolickém týdeníku.

Hlavní celebrant poutní slavnosti P. Prokop Siostrzonek se před úkonem kajícnosti v žertu přiznal, že neví, zda je to lehký či těžký hřích, ale že je na „Vavřinečku“ poprvé v životě. Přesto si pak asi tisícovku poutníků, převážně Chodů, při mši svaté, sloužené pod širým nebem a korunami staletých lip, získal – především svou promluvou. Při ní v odvolání na evangelní úryvek o zrnu, které musí zahynout, aby vydalo úrodu, zdůraznil, jak je důležité „umět dávat, abych získal, a ztrácet, abych dostával“. Připomněl také jeden z příběhů pouštních otců o psech, kteří štěkající honí zajíce, přičemž jen ten první jej skutečně vidí. „Můžeme být jako ti psi. Chodíme do kostela, vstáváme, sedáme, modlíme se spolu s ostatními. Ale možná že už jsme přestali vidět toho, za kým jdeme. Právě to nám má připomenout pouť,“ zdůraznil P. Siostrzonek.
Na závěr bohoslužby, které se desítky věřících účastnily v tradičních chodských krojích, poděkoval místní duchovní správce P. Mirosław Gierga všem, kteří pomohli ve sbírce na opravy zdejšího chrámu. Právě on ve spolupráci s redakcí KT inicioval před rokem vznik Chodské přílohy, v níž požádal čtenáře o pomoc. „Díky štědrosti farníků i lidí z celé republiky se podařilo stavbu zahájit. Původně jsme chtěli opravit jenom střechu. Ve sbírce jsme však vybrali neuvěřitelných půl milionu korun, což byl první vklad do oprav. Následně se farnosti podařilo získat další milion korun z dotací. Vůbec jsem nečekal, že tu za jediný rok budeme stát pod lešením. Všem touto cestou velmi děkuji,“ vzkázal P. Gierga všem dárcům. Netajil se radostí ze začátku stavby, ale ani obavami, zda se vše podaří dokončit před příchodem zimy. Příští rok čeká poutní místo Chodů oslava 70. výročí pouti, kdy pronesl své kázání Mons. Bohumil Stašek. Povzbuzoval a burcoval český národ za tehdy právě nastalé nacistické okupace. Za svá slova byl zatčen a válku prožil v koncentračním táboře.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou