26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charita pomáhá postiženým povodněmi

10. 6. 2013

|
Tisk
|

Přestože voda v závěru minulého týdne už na většině míst opadla, hlavní vlna pomoci postiženým teprve začíná.

Vydání: 2013/24 Charita pomáhá postiženým povodněmi, 10.6.2013, Autor: Tomáš Kutil

Naplno se do ní zapojila i Charita ČR. „Lidé se mě ptali, co potřebujeme. Nejdřív jsem říkala, že vlastně nevím. Ale teď, když jsem přišla domů, vidím, že prakticky všechno,“ svěřuje se charitním pracovníkům paní Ilona z Putimi. Její šestičlenná rodina si koupila zaplavený domek teprve před třemi měsíci a splácí hypotéku.

V Putimi, kam vyrazil monitorovací tým Charity ČR s diecézním koordinátorem Romanem Tlapákem, bylo zatopeno asi 30 domů. Podle starosty jde hlavně o vícegenerační domky, žije zde mnoho seniorů, ale také například děti s matkou samoživitelkou. Na všechny tyto potřebné zaměří charita svou psychosociální pomoc. Do obce poputuje ale i pomoc finanční.

„Tam, kde už voda opadla, začínají lidé vyklízet své domovy. S tím jim často pomáhají hasiči nebo dobrovolníci. Čeho je ale nedostatek, je psychologická podpora,“ popisuje zjištění v terénu Martin Zamazal, hlavní koordinátor povodňové pomoci Charity ČR. Právě proto vysílá Charita ČR do jižních Čech své psychosociální týmy. „Lidé přišli o své domovy, někdy už poněkolikáté, a to je velká psychická zátěž hlavně pro lidi starší, osamocené, v dlouhodobé sociální nouzi nebo matky samoživitelky. Právě takovým lidem Charita ČR dlouhodobě pomáhá skrze své sociální služby, a tak se na ně zaměřujeme i nyní,“ uvádí ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou