16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cestou od narození až do školy

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/15 Velikonoce, 3.9.2004, Autor: Alena Ouředníková

PÁTÉ VÝROČÍ KRÁLOVÉHRADECKÉ SEDMIKRÁSKY
Sedmikrásku, křesťanské mateřské centrum v Hradci Králové, založilo před pěti lety pět maminek na mateřské dovolené jako občanské sdružení otevřené všem. Dnes tu mohou maminky jen tak pobýt s dětmi, popovídat si, vzdělávat se, řešit své problémy nebo také přiložit ruku k dílu. O poslední postní neděli si přátelé a členky tohoto sdružení připomněli začátky spolu se svými dětmi, pro které místní divadlo Drak zahrálo pohádku O krásné Hildě a statečném Hákonovi.


„Většina žen sem přijde kvůli dětem. Česká matka si totiž nepřizná, že potřebuje také něco pro sebe, a až tady zjistí, že ji to obohacuje, a uvědomí si své potřeby,“ domnívá se předsedkyně sdružení Sedmikráska Jarmila Polanská.

Dnes má sdružení 35 členek a další téměř dvě desítky maminek se pravidelně účastní spolu se svými dětmi dopoledních setkání, odborných přednášek či kroužků. „Začínaly jsme schůzkami klubu maminek jednou za týden, pak každý pracovní den dopoledne, přibyly odpolední kroužky, výlety, nedělní akce a letos plánujeme i společnou dovolenou,“ popisuje pětileté úsilí Jarmila Polanská.

NOVÁ ŠKOLKA?
Dvakrát ročně mají maminky možnost zúčastnit se duchovní obnovy a své děti mohou přihlásit na náboženskou výchovu. Poslední novinkou jsou připravovaná setkání osamělých rodičů s dětmi. Budoucí maminky se v kurzu připravují na narození miminka i péči o něj. „Jedním z vrcholů činnosti Sedmikrásky je Klub dětí s každodenním programem, vedený kvalifikovanou učitelkou. Chtěly bychom z něj vytvořit předškolní zařízení místní Církevní školy. Například v letošním roce se 99 % dětí z našeho klubu přihlásilo k pravidelné školní docházce právě tam,“ popisuje plány sdružení jeho předsedkyně. Celá činnost centra je přitom závislá na sponzorech, a hlavně na dobrovolné práci maminek, které mu věnují desítky hodin týdně. „Tuto jejich službu naše společnost neumí ještě zdaleka ani ocenit, ani docenit. Vždyť nejde o nic menšího než o kvalitu výchovy naší nejmladší generace,“ uzavírá Jarmila Polanská. (Více informací na www.sedmikraska.wz.cz).

Děti v Sedmikrásce

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou