16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta 121: Pojeďte s námi do Krkonoš

13. 12. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/51 Betlémy a Betlémáři, 13.12.2011

„Haló, to je Cesta 121? Slyšeli jsme, že prý pomáháte kněžím v nouzi. Ve farnosti máme pana faráře, který by vaši pomoc moc potřeboval, ale ostýchá se o ni požádat. Mohli byste se mu prosím věnovat?“ Zhruba takto vypadají telefonáty farníků, kteří se o činnosti Cesty 121 dozvěděli a osud kněží jim není lhostejný.

Dnešní příloha Cesty 121 přináší především dva příběhy kněží, kteří si i přes svůj pokročilejší věk zachovali životní elán a duševní svěžest. „P. Zdeňka Zlámala si pamatuji z huštěnovické farnosti,“ vzpomíná šéfredaktor KT a předseda sdružení Antonín Randa. „V moravských Huštěnovicích bývá tradiční zastávka poutníků, kteří každoročně putují na cyrilometodějskou pouť na Velehrad, a nám se zde vždycky dostalo velmi milého přijetí. Hezky jsme si pokaždé popovídali, k tomu zakusovali nějakou tu klobásku a chybět nemohla ani štamprle slivovičky,“ říká Randa. Pak však přišlo onemocnění P. Zlámala a zdálo se, že se staré dobré časy už těžko vrátí. Jenže otec Zdeněk ukázal, že umí bojovat, a nejenže nad chorobou zvítězil, ale dokonce se vrátil do pastorace. Druhý příběh se vztahuje k P. Antonínu Doležalovi. P. Prokop Siostrzonek si ho pamatuje z doby, kdy P. Doležal působil jako rektor litoměřického semináře. „Bylo to v letech 1982–1983. Já byl v pátém ročníku a vzpomínám, že na něj byly vyvíjeny tlaky ze všech stran. Ale on obstál a já si ho pro jeho statečnost dodnes velice vážím,“ říká převor břevnovského kláštera. Cesta 121 však poskytla pomoc i dalším kněžím. Otci Václavovi pořídila nový vozík, stejně tak i otci Josefovi. Otec Pavel sám řídit nemůže, ale díky autu, které mu Cesta 121 zakoupila, ho mohou ochotní lidé snáze dopravit nejen do farností, které nemají kněze, ale i do nemocnice, kam musí třikrát týdně dojíždět. Jeho jmenovci z pražské arcidiecéze pomohl příspěvek na operaci a rozdány byly i léky a další zdravotnické materiály.

HURÁ DO KRKONOŠ

Milou tradicí se začínají stávat společná setkání kněží a jejich doprovodu. Před rokem navštívili kněží poutní místo Lurdy, letos vyjeli do bavorského městečka Waldmünchen a na příští rok už je zamluven hotýlek na hřebenech Krkonoš s nádherným výhledem do údolí. Horský hotel Erlebachova bouda se nachází na klidném místě ve výšce 1 150 metrů nad mořem, nedaleko Špindlerova Mlýna. V minulých letech prošel výraznou rekonstrukcí a dnes nabízí pokoje s vlastním sociálním zařízením, televizí, připojením na internet a restauraci. Do hotelu je sice vstup po schodech, ale uvnitř mají hosté k dispozici výtah. Parkování je možné přímo před hotelem a v okolí jsou asfaltové silničky. Majitelé horského hotelu jsou katolíci a nedaleko objektu nechali vystavět kapličku svatého Františka. „Už nyní se mohou kněží a osoby, které se o ně starají, přihlašovat,“ říká ekonom sdružení Martin Steiner. „Máme zamluvený prodloužený víkend v termínu od 19. do 22. dubna. Kněz a jeden člen doprovodu mají pobyt s plnou penzí zdarma, pokud kněze doprovází další osoba, platí 350 Kč na noc.“ Nabídka platí jak pro starší kněze, kteří žijí na farách či v bytech, tak pro kněze a personál kněžských domovů či domovů pro seniory, kde někteří duchovní rovněž bydlí. Každý si může zvolit, zda chce mít pokoj samostatný, dvoulůžkový, či vícelůžkový. Zájemci se mohou přihlašovat na adrese: Cesta 121, Londýnská 44, 120 00, Praha 2, případně e-mailem: randa@cesta121.cz. „Počet pokojů je omezený, takže doporučujeme včasnou rezervaci,“ uzavírá Steiner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou