16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Češi vyrobili varhany pro čínskou katedrálu

13. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/16 Pastorace mládeže, 13.4.2011, Autor: Jiří Prinz

Čínské dívky s květinovými věnci na hlavě, papírové konfety vznášející se nad hlavami hostů, všudypřítomná radost. Taková kulisa doprovázela v únoru slavnostní předání varhan vyrobených v severomoravském Krnově věřícím v čínském Tianjinu.

Pro křesťany v osmimilionovém Tianjinu to byla událost, na niž se jen tak nezapomíná. Poprvé od čínské kulturní revoluce, kdy bylo vše staré systematicky ničeno, se zdejší katedrálou sv. Josefa rozezvučely tóny varhan. Na tom by ještě nemuselo být nic zvláštního, kdyby jejich výrobce nepocházel z daleké České republiky. Díky více než dvacetiletým kontaktům s čínským trhem se tu krnovským varhanářům podařilo získat zakázku. A výsledek stojí za to. „Tyto varhany mají dvacet tzv. unitových řad s třemi klaviaturami. Ve varhanách hraje 1 824 píšťal, z nichž největší měří přes 8 metrů a váží 180 kilogramů, zatímco nejmenší je dlouhá 18,5 centimetru a váží 7 gramů,“ říká ředitel krnovské firmy Přemysl Obšil, podle něhož je do varhan na výslovné přání zákazníka zabudována i zvonkohra. Aby varhaník mohl dobře sledovat dění u oltáře, jsou součástí varhan navíc dvě kamery a monitor. Cesta takového kolosu, jakým jsou varhany, od výrobce k zákazníkovi přitom není snadná. Poté co se varhany vyrobí, musí se nejprve vyzkoušet, pak se rozmontují na jednotlivé části a takto se pošlou zákazníkovi – v tomto případě až do Číny. „Zde jsme je během dvou měsíců znovu sestavili a další měsíc pak ladili,“ vysvětluje Přemysl Obšil, který se raduje i z toho, že kromě tianjinských varhan zde namontovali Krnovští ještě jedny menší, a sice do katolického chrámu v centru Pekingu. Zpráva o tom, že tóny českých varhan znějí až v daleké Číně, potěšila i pražského arcibiskupa Dominika Duku. „Myslím, že tento projekt tamní církvi prospěje. Je to pro mě i důkaz, že křesťanství v Číně žije a stále nabírá na síle,“ uvedl pro KT český primas.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou