16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Celostátní setkání mládeže

20. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/8 Půst jako přežitý požadavek?, 20.2.2007

Víme pro koho?
Kladl jsem různým lidem otázku, co čekají od letošního setkání mládeže v Táboře. Ptal jsem se kolikrát i sám sebe. Pak jsem toho nechal a tázal se Pána Boha. To proto, že kdybychom naplnili jen očekávání mládeže, církve, biskupů nebo nás organizátorů, postavili bychom malou babylonskou věž, která by asi způsobila více zmatků než dobra. Stále znovu docházím k tomu, že se mi ztrácí konečný cíl veškerého snažení. Prostě, že zapomínám, pro koho zde všechno existuje. Přál bych všem do postních dní právě tuto starou a přitom novou osvobozující zkušenost: sebezáporem očistit své motivy jednání, aby všechno bylo vykonáno pro Ježíše, skrze Něj a s Ním. Přeji čtenářům požehnané dny svatého postu a prosím o modlitbu za letní Celostátní setkání mládeže.
P. S. Pán Bůh mi na mou otázku, co čeká od setkání v Táboře, dal prostou a jednoduchou odpověď:
„Kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu,
tam jsem já uprostřed nich.“ (Mt 18,20)
P. VÍT ZATLOUKAL, ředitel Sekce pro mládež ČBK


Katolická mládež v husitském Táboře
Je sice teprve začátek postu, ale já už dělám plány na letošní prázdniny,“ chlubí se Jana Horáčková, jedna z dobrovolnic přípravného týmu Celostátního setkání mládeže, které se chystá na týden 13. –19. srpna v Táboře-Klokotech. A zdaleka není jediná, kdo nejen spřádá plány na cestu, ale také přikládá ruku k dílu. Pro své vrstevníky totiž spolu s desítkami dalších lidí chystá již nyní pořádně nabitý týden.

Benedikt XVI. připravil pro všechny mladé lidi na podobná setkání po celém světě motto: „Jako jsem já miloval vás, tak se vy milujte navzájem.“ (Jan 13,34) Za své ho přijali i organizátoři v Česku, kde se motto stalo hlavním průvodcem programu pro středoškoláky, vysokoškoláky i pro ty, kteří už poznali každodennost práce. „Děláme všechno proto, aby si v Klokotech našli svoji vysílací frekvenci i ,-cetiletí‘ – tedy zmínění vysokoškoláci a pracující. Novinkou budou letos katecheze dělené podle věku, které povedou špičkoví odborníci v daném oboru,“ prozrazuje P. Vít Zatloukal, ředitel Sekce pro mládež ČBK. Každý den v týdnu by měl být věnovaný jednomu tématu: Osoba Ježíše Krista, Cesta modlitby s Pannou Marií, Den církve, Eucharistie jako plod kříže a Písmo svaté. „Ale přednášky nejsou zdaleka všechno. Chystáme desítky besed, umělecké dílny, koncerty, divadelní představení nebo sportovní a kulturní akce. A taky benefiční koncert pro Haiti. Zkrátka, je na co se těšit,“ slibuje P. Zatloukal.

MLADÍ PRO MLADÉ A S ARMÁDOU
„Desítky dobrovolníků, kteří už teď pilují každý detail programu, se krátce před setkáním rozrostou do čtyř stovek,“ vysvětluje Jana Horáčková z organizačního týmu.
Momentálně se do příprav pustili hudebníci, malíři, divadelníci, ale i schopní manažeři, technici a zdravotníci. „Škála dovedností a ochota je opravdu velká a my máme radost už ze samotných příprav,“
pochvaluje si Jana. „Hlavní šéf“ P. Vít Zatloukal k tomu s úsměvem, ale bez zrníčka nadsázky, říká, že takovou angažovanost mladých lidí by církvi mohl leckdo závidět. Do přípravného týmu je možné se podle jeho slov stále ještě hlásit. K organizátorům se podle slibu náčelníka generálního štábu české armády Pavla Štefky v létě připojí také armáda.

UŽ ČTRNÁCT LET
„Přijměte tuto svíci jako symbol víry. Neste její světlo všem lidem vaší diecéze,“ vybídl v roce 1993 nuncius Giovanni Coppa osm tisíc mladých lidí z českých a moravských diecézí. Jejich rozesláním skončilo vůbec první Celostátní setkání mládeže na moravském Velehradě. A jak je vidět, mladí lidé ho tenkrát poslechli, protože dnes se snaží jít v jejich stopách ti, kteří byli tenkrát většinou malými dětmi. „Inspirovali jsme se Světovými dny mládeže založenými papežem Janem Pavlem II., který byl velkým přítelem mladých,“ vypráví pozdější šéf Sekce pro mládež P. Jenda Balík. Zprvu prý nešlo o promyšlený plán. To se však později změnilo, protože se ukázalo, že takové akce vytvářejí a posilují vztah mladých lidí s biskupy a že mládež pak může zažít církev jako prostor, v němž se cítí svobodná.

ZÁZEMÍ V MODLITBĚ
Jak říkají samotní dobrovolníci, kteří letošní setkání v Táboře chystají, nestačí pouze organizování. Proto mladí lidé na mnoha místech už teď připravují také „zázemí modlitby“. „Nespoléháme se jen na sebe a naše modlitby, ale i na přímluvu nemocných a starých lidí. V Táboře budou s námi prostřednictvím TV Noe, Radia Proglas a pak také díky Katolickému týdeníku,“ slibuje P. Zatloukal a dodává: „S prosbou o modlitbu se obracíme v neposlední řadě na řeholní komunity a kontemplativní řády. Vždyť nejedno duchovní povolání se začalo rodit nebo dozrálo právě na setkání mládeže,“ doplňuje P. Zatloukal. Spoléhá se i na podporu kněží, katechetů a všech, kdo pracují s mládeží. „Pevně věřím, že podpoří mladé lidi v cestě do Tábora,“ uzavírá P. Zatloukal.
P. VLADIMÍR NOVÁK



Hlásit se už teď! Ale jak?
Setkání se mohou účastnit mladí od 14 let. Tištěné přihlášky jsou k dostání na diecézních centrech pro mládež (viz přehled na 3. straně přílohy). Vůbec poprvé se lze na setkání přihlásit na webových stránkách setkání www.tabor2007.signaly.cz. Bydlet se bude převážně ve školách v Táboře. Cena je stanovena na 900 Kč. „Tak nízká je díky dotacím a sponzorským darům. Skutečné náklady jsou asi dvojnásobné,“ doplňuje ekonomka setkání Marie Světničková. Při přihlášení a zaplacení do konce května je možné získat slevu 200 Kč, při platbě do konce června pak 100 Kč.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou