9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Budou rozhodovat genetické testy?

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/21 Úcta k rodičům, 2.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

Závažné etické téma: preimplantační diagnostika
Etické problémy v medicíně se stávají důležitým společenským tématem. Jedním z těchto problémů je tzv. preimplantační genetická diagnostika (PIGD). MUDr. Tomáš Lajkep si zvolil toto téma pro přednášku v Brně v „Bílém domě“ pro okruh křesťansky orientovaných lékařů.

„Jde o problematiku umělého oplodnění. Lékaři podávají ženě preparáty, které povzbudí tvorbu vajíček ve vaječnících,“ vysvětluje MUDr. Lajkep. “Nikdy se ale neví, kolik vajíček takto vznikne. Vajíčka se pak odeberou a nechají oplodnit spermiemi – a nikdy se neví, kolik vajíček se skutečně oplodní. Může tedy nastat situace, že vznikne pět až šest oplodněných vajíček neboli embryí. Dejme tomu, že lékaři u rodičů zjistí dispozice k nějakému geneticky přenosnému onemocnění. Jsou si vědomi, že mohou přenést do dělohy ženy jen dvě embrya. Za těchto okolností se jim zdá správné, že geneticky vyšetří všechna embrya, a přenesou jen ta, u kterých se genetický defekt nezjistil. A to je vlastním smyslem PIGD – vyšetřit embrya a vyloučit ta, která jsou nositeli nějakého geneticky zjistitelného onemocnění.“
OBAVY SE NAPLŇUJÍ
Metodu PIGD odmítají zejména křesťansky orientovaní zdravotníci. A konflikt panuje nejen mezi lékaři. Se svými rozmanitými představami přichází i veřejnost, a především sami klienti umělého oplození. Může se třeba stát, že věřící rodiče trvají na tom, aby byla ženě implantována i vážně geneticky poškozená embrya. Zde pak vyvstává otázka: Má lékař právo odmítnout podílet se na narození dítěte, o kterém předpokládá, že bude velmi vážně poškozeno?
„Pokud je embryo v děloze ženy, nemůže nikdo ženu nutit k potratu - a to ani tehdy, když je dítě vážně poškozeno. Pokud je ale embryo v laboratoři, není již vlastnické právo obou rodičů tak přesvědčivé. Někteří lékaři argumentují tím, že posláním lékaře je léčit a snižovat utrpení, kde jen je to možné. Bylo by tedy paradoxní, aby s přispěním medicíny vznikl život naplněný utrpením, když medicína má všechny prostředky to rozpoznat a takovému narození zabránit. Naplňuje se zde obava ze ztráty kontroly nad reprodukcí a z úvah o řízeném ovlivňování dědičných vlastností, které se stanou rozhodujícími pro určení hodnoty života,“ říká doktor Lajkep.
Tím, že rodiče podstupují preimplantační diagnostiku, sdělují podle lékaře svému potomku: Budeme tě velice milovat, ale jenom v tom případě, když splníš naše očekávání. Budeme tě milovat, když úspěšně projdeš genetickými testy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou