26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude mít Slovensko katolického prezidenta?

10. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/11 Tělo jako zboží, 10.3.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Minulý týden byla na Slovensku odstartována oficiální kampaň před volbou prezidenta, k níž má dojít první jarní den. Přitom rozpory mezi slovenskými katolíky v této věci nebyly v dějinách novodobého slovenského státu nikdy tak vyhrocené jako tentokrát.

V zemi, kde katolíci tvoří jednoznačně většinu obyvatelstva, se zatím největší podpoře těší dosavadní prezident Ivan Gašparovič, bývalý komunista. Jediný kandidát, který chce neústupně hájit katolická stanoviska na veřejnosti (František Mikloško) se drží hluboko pod hranicí volitelnosti. Tito dva však nejsou jediní, ve hře je dalších pět kandidátů, z nichž méně konzervativní katolička Iveta Radičová s poměrně velkou podporou. V zemi, kde katolíci tvoří jednoznačně většinu obyvatelstva, se zatím největší podpoře těší dosavadní prezident Ivan Gašparovič, bývalý komunista. Jediný kandidát, který chce neústupně hájit katolická stanoviska na veřejnosti (František Mikloško) se drží hluboko pod hranicí volitelnosti. Tito dva však nejsou jediní, ve hře je dalších pět kandidátů, z nichž méně konzervativní katolička Iveta Radičová s poměrně velkou podporou.

„HLOUPÁ“ PODPORA

Jádrem sporu mezi katolíky je právě nominace socioložky Ivety Radičové, populární osobnosti z intelektuálních kruhů, kterou společně s dalšími opozičními stranami navrhlo Křesťansko-demokratické hnutí (KDH). Radičová je sice pro omezování potratů, ale nikoli proti jejich absolutnímu zákazu. Kritizovaným se stal i její nedávný výrok, že morálka je záležitostí společenské dohody. „Kdyby jí KDH tak hloupě neslíbilo podporu, nebylo by nutné se od ní teď tak nahlas distancovat,“ napsal do svého blogu katolický kněz Anton Ziolkovský, jenž působí na Katolické univerzitě v Ružomberoku. Sedm jiných kněží z bratislavské diecéze dokonce vstoupilo do předvolebních diskusí a navrhlo, aby KDH změnilo svého kandidáta. Tito kněží zároveň vyjádřili svou podporu Františku Mikloškovi ze strany Kozervativní demokraté (bývalého člena KDH). Podobně se vyjádřil dokonce i spišský biskup František Tondra: „Pro nás věřící jsou – a podle svědomí by i měly být – kritériem politická schopnost kandidáta a jeho postoj k hodnotám, jež hlásí církev. Proto se ptám, proč bych měl nesouhlasit s iniciativou bratislavských kněží,“ nechal se slyšet biskup Tondra, který je zároveň předsedou Konference biskupů Slovenska.

KNĚŽÍ „NA HRANĚ“

„Snaha rozdělit kandidáty na liberální a konzervativní je v tomto případě umělá. Jde o to, že nyní má Slovensko poprvé reálnou šanci zvolit nekomunistického prezidenta,“ vyjádřil se pro KT Daniel Lipšic, místopředseda KDH. „Kromě toho slovenský prezident nemá vliv na ochranu života, zákonodárnou iniciativu má v této otázce výhradě vláda,“ dodal. Podle něj je politická iniciativa sedmi kněží, kteří chtějí po KDH změnu kandidáta, „na hraně toho, k čemu by se měla církev uchylovat“. Daniel Lipšic KT zároveň sdělil, že v době, kdy KDH slíbilo podporu Ivetě Radičové, se Mikloško stále držel svého slibu po předchozích prezidentských volbách, že příště již kandidovat nebude. Toto jeho předsevzetí prý pokládala KDH za bernou minci.

DOST BYLO TISA

František Mikloško vysvětloval změnu svého rozhodnutí tím, že z okruhu těch, kdo si přejí katolického kandidáta, sílil tlak na jeho opětnou kandidaturu. Podle Františka Mikloška je zapotřebí, aby se slovenský katolicismus se svými autentickými postoji odrazil rovněž na politické scéně, a to i v otázce potratů. Zároveň je prý třeba vytvořit alternativu vůči tomu, co představoval pro katolíky ve své době prezident Jozef Tiso. Někdejší disident František Mikloško, ač konzervativec, je totiž kritický k nostalgii po Slovenském štátu a podle svých slov „absolutně odmítá“ veřejně prezentované zádušní mše za Tisa, jimiž je známý např. trnavský arcibiskup Ján Sokol.

Předchozí prezidenti samostatného Slovenska byli Ivan Gašparovič (2004–2009), Rudolf Schuster (1999–2004), Michal Kováč (1993–1998) a Jozef Tiso (1939–1945).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou