26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Boží tělo z Orvieta a Uherského Hradiště

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007

Slavnostními průvody k příležitosti slavnosti Těla a krve Páně minulý čtvrtek a neděli uctívali věřící Eucharistii. A to nejen na území Čech a Moravy...

V italském městečku Orvieto se oslav účastnil také kardinál Miloslav Vlk. V tamní katedrále jsou totiž uloženy posvátné relikvie: zkrvavená konsekrovaná hostie a korporál. I minulý víkend byly tyto relikvie neseny ve slavném průvodu městem. Ulice byly doslova pokryté obrázky s náboženskými motivy sestavenými z okvětních lístků. Jeden z oltářů, kde se čelo průvodu zastavilo, byl i v místním vězení. Průvod tam krátce spočinul v tichém klanění a pak pokračoval dál. „Tato oslava Božího těla byla nejkrásnější v celém mém životě, a to už jsem byl leckde,“ řekl ve svém poděkování kardinál Vlk.
Zázrak, který dal podnět ke vzniku slavnosti Božího těla, se stal v roce 1263 v nedaleké Bolzeně. Tehdy se kněz Petr z Prahy vydal do Říma k Urbanu IV. v naději, že setkání mu pomůže rozehnat pochybnosti o přítomnosti Krista v eucharistii. Cestou se stal svědkem toho, jak se při proměňování hostie zbrotila krví a potřísnila purifikatorium a korporál. Kněz poté navštívil papeže, který zrovna pobýval v Orvietu. Již rok poté ustanovil papež Urban IV. svátek Božího těla.
(red, rou)





Na faru v Uherském Hradišti přicházely minulý čtvrtek davy lidí. Převlékali se tu na slavnost Božího těla do tradičních lidových krojů, aby ji prožili ve svátečním.

Když pak o několik hodin později procházel městem průvod s Nejsvětější svátostí, lidé na předzahrádkách restaurací se nestačili divit, co se to děje. Obrovská masa lidí totiž zcela zaplavila jednu z hlavních ulic v centru. „Průvod Božího těla byl ve městě zakázán v padesátých letech. Před třemi lety byla tradice obnovena a věřící to přijali s povděkem. Bylo to tehdy velice emotivní. Spolu s okvětními lístky družiček padaly na dlažbu i slzy,“ říká jeden z farníků Jiří Čoupek. „Chtěl jsem, aby se lidé zapojili a dali najevo veřejnosti svou víru. O tom, že máme pokračovat, mne přesvědčila skutečnost, že každým rokem je o deset procent vyšší účast. A pak třeba i to, že když jsme šli poprvé, potkala průvod paní na kole, která zastavila a začala plakat,“ vysvětluje duchovní správce hradišťské farnosti P. Petr Dujka.
Uherskohradištští věřící po slavnosti ukázali, že se umí také bavit. K tanci i poslechu začala vyhrávat Staroměstská kapela a všichni ještě mohli pobesedovat na rautu. Dobroty na něj dodali věřící a čtyři restaurace, které P. Petr Dujka oslovil.
(lef)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou